De Ryanair-vlucht in Minsk
NOS Nieuws

Wit-Rusland dwingt vlucht met kopstuk oppositie tot landen om hem te arresteren

Op het vliegveld van Minsk is de oud-hoofdredacteur van het Telegramkanaal Nexta gearresteerd. Het vliegtuig waarin Roman Protasevitsj zat, was onderweg van Griekenland naar Litouwen toen het werd omgeleid naar Minsk. Dat gebeurde op last van de Wit-Russische autoriteiten.

Aanvankelijk leek het erop dat Ryanair-vlucht vanuit Athene naar Vilnius vanwege een noodsituatie aan boord tussentijds moest landen. Later werd duidelijk dat de vlucht door de autoriteiten tot landen was gedwongen op basis van een valse bommelding. Het vliegtuig werd begeleid door een MiG van de Wit-Russische luchtmacht.

Gezocht

De passagiers werden in de Wit-Russische hoofdstad uit het vliegtuig gestuurd, waarop Protasevitsj werd gearresteerd. Protasevitsj werd al langer door de Wit-Russische autoriteiten gezocht. In het toestel werden geen explosieven aangetroffen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Wit-Rusland heeft bevestigd dat Protasevitsj werd vastgehouden op de luchthaven van Minsk. President Loekasjenko heeft naar verluidt zelf opdracht gegeven voor de landing.

Vluchtvaartmaatschappij Ryanair bevestigt dat een vliegtuig onderweg van Athene naar Vilnius is omgeleid via Wit-Rusland. De bemanning kreeg tijdens de vlucht de instructie van Wit-Rusland om te landen bij het dichtstbijzijnde vliegveld, Minsk, vanwege een mogelijke veiligheidsdreiging.

Eenmaal geland werd er volgens Ryanair door autoriteiten niks verdachts gevonden. Het vliegtuig en de passagiers werden na vijf uur weer vrijgegeven. Het bedrijf zegt nationale en Europese autoriteiten op de hoogte te hebben gesteld van de "onrechtmatige vertraging".

Litouwen, Frankrijk en andere EU-landen hebben Wit-Rusland veroordeeld vanwege de arrestatie. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, noemt het incident volkomen onaanvaardbaar. President Nauseda van Litouwen spreekt van een "weerzinwekkende actie".

Op Twitter eist hij vrijlating van Protasevitsj:

Demonstraties

Via Telegram, een van oorsprong Russische chatapp, wisten betogers die vorig jaar de straat op gingen tegen Loekasjenko zich te organiseren. Het oppositiekanaal Nexta verwierf ruim twee miljoen leden, op een bevolking van bijna 9,5 miljoen Wit-Russen.

Sinds november vorig jaar staan Roman Protasevitsj en zijn collega Stepan Poetilo op een lijst van de Wit-Russische KGB als personen die 'betrokken zijn bij terroristische activiteiten'. Ze worden beschuldigd van het organiseren van demonstraties en rellen in Minsk, en het aanzetten tot vijandigheden tegen de autoriteiten en de politie. Protasevitsj hangt een jarenlange celstraf boven het hoofd omdat hij op die lijst van 'terroristen' staat.

Nexta speelde een grote rol bij het organiseren van de demonstraties. De redactie is in Warschau gevestigd. Protasevitsj houdt zich actief bezig met protesten sinds de presidentsverkiezingen van vorig jaar, en deelt veel video's die Wit-Russen op straat maken van politiegeweld. Protasevitsj kondigde vorig jaar september zijn vertrek bij Nexta aan.

Nieuwssite op zwart

De Wit-Russische autoriteiten pakken de media deze week hard aan. Een van de belangrijkste onafhankelijke nieuwskanalen, Tut.by, ging eerder deze week op zwart nadat veiligheidsdiensten de redactie binnenvielen. Ook werden er huiszoekingen gedaan bij journalisten die voor Tut.by werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl