
'Tientallen tolken van Nederlandse militairen nog steeds vast in Afghanistan'
Tientallen tolken van Nederlandse militairen die uit Afghanistan zijn teruggekeerd zitten nog steeds vast in het land en lopen gevaar, ondanks de belofte van het demissionaire kabinet om ze zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Dat schrijft Trouw op basis van gesprekken met betrokkenen. Ook zijn er zorgen over het lot van beveiligers, omdat zij niet onder de tolkenregeling vallen.
De tolken die voor de Nederlandse militairen hebben gewerkt lopen gevaar omdat ze door de Taliban worden gezien als landverraders. Na het vertrek van de Nederlandse militairen vorige maand, zei demissionair minister van Defensie Bijleveld dat ze haar stinkende best zou doen om de tolken en hun families naar Nederland te halen.
Op dit moment zijn er van de 273 tolken volgens het ministerie van Defensie nog zeker zeventig met hun gezinnen in Afghanistan, terwijl het land steeds onveiliger wordt. In navolging van de Amerikanen besloten ook andere NAVO-troepen zich gefaseerd terug te trekken uit Afghanistan. Als gevolg daarvan wint de Taliban meer terrein in het land. Het aantal burgerdoden in het land is volgens de VN de afgelopen maanden fors opgelopen.
In een reactie aan het dagblad laat het ministerie weten dat het grootste deel van de tolken die nog wachten op een oordeel hun aanvraag pas vorige maand heeft ingediend. Bovendien zouden er steeds meer aanvragen binnenkomen, waaronder aanvragen van Afghanen die nooit met Nederlanders hebben gewerkt.
- liveblog
Staat van beleg in Oekraïne verlengd • Rusland bouwt nieuwe intercontinentale raketten
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Nauwelijks hulp voor voormalige kindsoldaten Islamitische Staat
Deze jongens zagen de gruwelijkste misdaden en zaten daarna soms jaren in de cel. Eenmaal thuis is er weinig professionele hulp.
Opnieuw feministisch protest op rode loper in Cannes
De beveiliging greep dit keer niet in. Het protest heeft mogelijk te maken met de première van een feministische documentaire.