Nederlandse militairen op een voetpatrouille in Afghanistan
NOS NieuwsAangepast

68 Afghaanse tolken met gezinnen al in Nederland, 101 aanvragen afgewezen

Tot nu toe hebben 94 Afghaanse tolken toestemming gekregen om met hun gezin naar Nederland te komen. 68 tolken zijn met hun gezinnen inmiddels naar Nederland gebracht. Het gaat in totaal om driehonderd mensen. Verder zijn 101 aanvragen afgewezen en worden nog 83 aanvragen onderzocht.

Dat melden de demissionaire ministers Bijleveld van Defensie en Kaag van Buitenlandse Zaken. In de Tweede Kamer leven zorgen over het lot van de tolken, die vanwege hun samenwerking met het Nederlandse leger en militairen van andere landen gevaar lopen.

Door de aftocht van militairen van de NAVO-missie Resolute Support kan de tolken minder bescherming worden geboden en lopen zij het risico op vergeldingsacties van de Taliban.

'Procedure luistert nauw'

In totaal zijn nu 287 asielaanvragen ingediend, maar het gaat waarschijnlijk om meer mensen. Niet alle tolken hebben zich al gemeld, of zij hebben zich gemeld bij een ander land waar zij ook voor werkten.

Ook zijn er aanvragen voor asiel ingediend waarvan nog moet worden vastgesteld of de aanvrager wel als tolk heeft gewerkt. Bij aanvragen die al zijn afgewezen kon volgens de ministers niet worden aangetoond dat ze voor Nederland hebben gewerkt, of ze konden niet aantonen überhaupt als tolk te hebben gewerkt of ze werkten "langdurig voor andere coalitielanden en dienen zich eerst tot dat land te wenden".

De procedure luistert nauw en moet echt per persoon doorlopen worden, zeggen de ministers. "Het is immers niet de bedoeling dat bijvoorbeeld (voormalige) Taliban-strijders via deze weg toegang tot Nederland krijgen."

Bureaucratie

Een week geleden vroegen de militaire vakbonden zich nog af waarom de tolken niet sneller naar Nederland komen. Anne-Marie Snels van de militaire vakbonden AFMP en VBM beklaagde zich over de "bureaucratie". Ze zei te vrezen dat velen in levensgevaar zijn. Volgens haar werkten er alleen al in 2014 220 tolken voor Nederland in Afghanistan. "En nu zijn er pas zestig in Nederland. Waar zijn de anderen dan", zei Snels toen.

De laatste weken kwamen meerdere tolken naar Nederland. Een van hen is Barigul. Hij is vorige maand aangekomen in Nederland en ziet in deze video na vijftien jaar veteranen Roy en Robert terug in Nederland. Barigul is op verzoek van de vakbonden onherkenbaar in beeld gebracht:

Na bijna 15 jaar ontmoeten Nederlandse veteranen hun Afghaanse tolk weer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl