Reizigers op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Code rood dreigt, branche vreest gevolgen voor reizigers

De reisbranche vreest voor nieuwe beperkingen, nu het aantal coronabesmettingen weer snel oploopt en Nederland mogelijk afstevent op code rood, volgens de classificatie van het Europees Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding (ECDC). Met de zomervakantie in aantocht en vele duizenden Nederlanders die hopen naar het buitenland te gaan, zou het "dramatisch" zijn als Nederland weer rood kleurt, aldus reisbrancheorganisatie ANVR.

"Dan gaan er allerlei verplichtingen gelden waar we eindelijk van af waren", zegt directeur Frank Oostdam in het NOS Radio 1 Journaal. Dat heeft nadelige gevolgen voor zowel de vakantiegangers als de reisbranche zelf, zegt hij.

"Nederland zou half juli op groen komen. Nu gaan we misschien naar rood, zelfs naar donkerrood. In het uiterste geval moeten vakantiegangers dan twee weken in quarantaine. De meeste Nederlanders gaan twee, drie weken op vakantie, dus dat is dan uit den boze. Dan kun je je vakantie wel vergeten."

De ECDC-beoordeling 'rood' komt in Nederland overigens neer op kleurcode 'oranje', terwijl de ECDC-classificatie 'donkerrood' hetzelfde betekent als 'rood'. Dat komt doordat iedere Europese lidstaat zijn eigen criteria hanteert voor de kleurcodes.

Vooral onder jongeren die op vakantie gingen zijn veel besmettingen

Oostdam heeft de versoepelingen met stijgende verbazing bekeken. "Het lijkt alsof Hugo de Jonge clubs en terrassen belangrijker vindt dan Nederlanders die op vakantie kunnen en vrij kunnen reizen. Maar ook dat is een recht."

De ANVR roept iedereen op zich aan de maatregelen te houden, zodat de zomervakantie niet verder in gevaar komt. "De mensen hier zijn verantwoordelijk voor het omlaag brengen van de besmettingscijfers. De horeca, clubs, maar ook gemeenten moeten handhaven en toezien op naleving van de regels."

Reisorganisaties Corendon en TUI hebben nog weinig klachten en vragen van klanten over de mogelijke code rood, Sunweb krijgt sinds vandaag meer vragen binnen. "Die klanten willen vooral weten waar ze aan toe zijn, of ze bijvoorbeeld nog wel kunnen vertrekken naar het buitenland, maar dat is afhankelijk van wat de verschillende landen straks als maatregelen willen invoeren", zegt de woordvoerder.

Er is nog geen sprake van veel annuleringen. Bij quarantaineplicht in het land van bestemming gaan de reizen bij geen van de bedrijven door. Wel kunnen vakanties dan omgeboekt worden.

Quarantaine en inreisverbod

Het ECDC, het Europese RIVM, komt vandaag met nieuwe cijfers over de coronabesmettingen. Het RIVM noteerde de afgelopen week 8451 besmettingen, een verdubbeling vergeleken met de week daarvoor. Vooral de deltavariant is debet aan die groei. Met de huidige aantallen krijgt Nederland volgende week of een week later een rode codering, voorspelt Marino van Zelst, lid van het RedTeam, in Het Parool. Het RedTeam is een groep deskundigen die naast het Outbreak Management Team (OMT) meedenkt over de aanpak van de coronapandemie.

Bij de ECDC-code rood zijn aanvullende regels zoals een negatief testresultaat mogelijk. Kleurt Nederland zelfs donkerrood, kunnen vakantielanden reizigers weren als ze niet volledig zijn gevaccineerd of weigeren in quarantaine te gaan. Ook kan een inreisverbod worden ingesteld voor reizigers uit een risicoland.

Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft het OMT om een spoedadvies gevraagd, om in te kunnen schatten of hij extra maatregelen moet nemen. Dat advies wordt later vandaag verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl