AFP

In de eerste volle maand van Joe Bidens presidentschap is de grenspolitie fors meer migrantenkinderen zonder ouders bij de Mexicaans-Amerikaanse grens tegengekomen. Deze toename wordt door Republikeinen en Democraten heel anders uitgelegd - zoals gebruikelijk bij dit politiek zeer gevoelige thema.

Het conservatieve Fox News schrijft dat er sprake is van een uit de hand gelopen crisis aan de zuidgrens. De Texaanse Senator Ted Cruz leidde 's nacht een Republikeinse delegatie door het grensgebied.

"We hoorden en zagen mensensmokkelaars aan de andere kant van de rivier", zei hij vrijdag in een video op Twitter. "Ze schijnen met zaklampen en dagen de grenspolitie uit, want ze weten dat ze onder het beleid van Biden vrij spel hebben."

Bij zijn eerste persconferentie als president kreeg Biden donderdagavond vragen over de situatie aan de grens. Hij zei dat er in de wintermaanden altijd een toename is van het aantal migranten aan de grens. De weersomstandigheden zouden voor hen dan een stuk gunstiger zijn dan in de hete zomermaanden.

Biden in de fout

Verder zei Biden dat er onder zijn presidentschap 28 procent meer kinderen kwamen dan onder Trump. Maar volgens persbureau AP ging de Democraat daarmee in de fout.

Uit cijfers van de grenspolitie zou blijken dat het gaat om een stijging van 61 procent bij de groep kinderen zonder ouders. Daarbij is de maand februari afgezet tegen januari. De algehele toename van de hoeveelheid migranten was in deze periode wel 28 procent, het percentage dat Biden ook noemde.

'Inhumaan beleid'

De toename onder kinderen komt nadat Biden het beleid van voorganger Trump op een belangrijk punt wijzigde, legt correspondent Lucas Waagmeester uit. "Hij besloot in de eerste dagen van zijn presidentschap dat kinderen die alleen de VS binnen reizen sowieso niet worden teruggestuurd. Zij mogen in de VS blijven in afwachting van een asielaanvraag."

"Op de vraag of dat een aanzuigende werking heeft gehad, zegt Biden; dat is dan maar zo. Hij noemde het vorige beleid inhumaan en daar een einde aan maken, is volgens hem belangrijker." De 78-jarige Democraat heeft er een speerpunt van gemaakt om het zero tolerance-beleid van Trump op migratie te versoepelen.

Sommige migranten denken dat ze nu meer kans maken, maar een groot deel van hen wordt toch teruggestuurd:

Gestrand in Mexico: 'Ik weet niet waar we vannacht kunnen slapen'

Toch blijft de grens ook nu voor veel migranten gesloten. Zo wordt een door Democraten voorheen fel bekritiseerde wet ook onder Biden gebruikt om migranten aan de grens weg te sturen. Het gaat om de zogeheten Title 42, die is ingesteld vanwege de coronapandemie. Daarmee kunnen de douane en grenspolitie migranten zonder juiste papieren uitzetten.

Deze maatregel is op papier bedoeld om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar activisten stellen dat de vorige regering het vooral ook gebruikte om migratie aan te pakken. CNN schrijft dat onder Biden in drie weken tijd 61.000 van de 103.000 aangetroffen migranten zijn teruggestuurd op basis van deze gezondheidswet.

Foto's van opvangcentrum

Eerder deze week werden foto's gepubliceerd van een overvol opvangcentrum voor migranten in Texas. Op de beelden is te zien dat ze, onder wie ook minderjarigen, op een dun folie op de grond moeten slapen en met plastic doeken van elkaar gescheiden worden.

Deze foto een detentiecentrum in Texas is gisteren gemaakt Reuters

Biden krijgt het verwijt dat de opvangcentra langs de grens nu overvol zitten. Maar volgens de Democraten is die infrastructuur onder Trump afgebroken en is er tijd nodig om dat weer op te bouwen. "De boodschap van de Democraten is deze week: we zijn bezig de schade die Trump heeft aangericht te herstellen", legt de NOS-correspondent uit.

Op dit moment zouden in totaal zo'n 5000 kinderen zonder ouders in de detentiecentra voor migranten zitten. Deze week deed de regering een beroep op het Pentagon om twee militaire bases in Texas beschikbaar te stellen voor opvang. Critici, zo schrijft Fox News, beschuldigen de regering-Biden ervan deze crisis te hebben aangewakkerd met zijn beleid.

'Vicepresident Harris in de vuurlinie'

De Democratische regering wijst erop dat het migratie juist wil aanpakken bij de bron: in landen waar de migranten vandaan komen. Biden kondigde deze week aan dat vicepresident Kamala Harris met dat doel gaat samenwerken met landen in Midden-Amerika.

"Door Harris deze klus te geven, wil Biden laten zien dat hij de aanpak van migratie belangrijk vindt", zegt Waagmeester. "En hij haalt zo de aandacht voor migratie weg bij zichzelf; hij wil de focus op zijn economisch herstelplan. Maar er is ook een risico, want hij zet Harris bij het politiek licht ontvlambare onderwerp migratie nu vol in de vuurlinie."

STER reclame