Deze foto een detentiecentrum in Texas is gisteren gemaakt
NOS Nieuws

Foto's van overvolle detentiecentra VS brengen Biden in verlegenheid

De Amerikaanse president Biden is in verlegenheid gebracht door foto's van een overvol detentiecentrum in Texas. Verzoeken van nieuwsorganisaties om toegang tot de centra te krijgen zijn herhaaldelijk afgewezen, maar een Democratisch Congreslid heeft foto's kunnen maken en doorgespeeld naar het persbureau Reuters.

Op de beelden is te zien dat migranten, onder wie ook minderjarigen, op een dun folie op de grond moeten slapen en met plastic doeken van elkaar gescheiden worden. Voldoende afstand houden lijkt niet mogelijk. Het gaat om een detentiecentrum in Texas, waar naar schatting duizend mensen zijn ondergebracht.

De regering-Biden zegt in een reactie te werken aan meer faciliteiten voor binnenkomende migranten. Zo moeten kinderen toegang krijgen tot gezondheidszorg en onderwijs. "Deze foto's bewijzen dat de centra niet geschikt zijn voor kinderen", zei Witte Huiswoordvoerder Jen Psaki, "maar het alternatief is hen op een gevaarlijke reis terug te sturen."

Deze foto een detentiecentrum in Texas is gisteren gemaakt

Critici en mensenrechtenorganisaties eisen al langer dat Biden meer werk maakt van het verbeteren van de opvangcentra, hoewel de Democraat al een meer humaan beleid heeft toegezegd en migratierestricties van zijn voorganger Trump terugdraait. Een van de mensen die de felste kritiek hebben, is Congreslid Henry Cuellar, die de bovenstaande foto's heeft gemaakt.

Tegelijkertijd vreest conservatief Amerika dat Bidens beleid tot een grote toename van immigranten leidt, doordat migranten onder Biden een grotere kans op een verblijfsvergunning denken te hebben. Volgens Reuters verblijven op dit moment 5000 minderjarigen zonder begeleiding in Amerikaanse detentiecentra.

In 2018 introduceerde president Trump een zerotolerancebeleid waardoor kinderen van hun ouders werden gescheiden aan de grens. Een paar maanden later werd het beleid alweer teruggedraaid, maar instanties zijn nog steeds bezig met zoeken naar gescheiden familieleden en het bijstaan van herenigde families die zijn getraumatiseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl