NOS Nieuws

Wekdienst 18/3: Laatste stemmen geteld • Lijsttrekkers gekozen partijen bijeen

Goedemorgen! Vandaag worden de laatste stemmen geteld en komen alle gekozen lijsttrekkers samen in de Tweede Kamer.

We beginnen met het weer. Vanochtend komen in het oosten nog enkele opklaringen voor. Verder overheerst vandaag de bewolking en vallen verspreid enkele buien. Het wordt daarbij 6 tot 8 graden. Morgen is het op een bui in het oosten na droog met ruimte voor de zon. Ook het weekend verloopt meest droog, maar wel met koude nachten.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De laatste stemmen worden vandaag geteld. Sinds de koning geen rol meer speelt in de formatie, is het gebruikelijk dat de grootste partij een zogeheten 'verkenner' levert. Om te bepalen wie dat wordt, zullen de lijsttrekkers van alle partijen die in de Kamer zijn gekozen vanmiddag rond 14 uur bijeenkomen in de Rooksalon. De leiding is in handen van de huidige voorzitter, Khadija Arib. Volg al het nieuws in ons liveblog.
  • In Duitsland wordt om 10.00 uur een rapport gepresenteerd over seksueel misbruik door priesters in het aartsbisdom Keulen. Het is het resultaat van een langlopend onderzoek naar misbruik in de kerk, en de verdoezeling ervan door priesters en misschien wel de kardinaal zelf.
  • IJsland is één van de eerste landen die de grenzen opent voor gevaccineerde reizigers. Bezoekers moeten een bewijs tonen dat ze ingeënt zijn met een vaccin dat goedgekeurd is door het Europese Medicijnagentschap (EMA). Dat betekent bijvoorbeeld dat mensen die zijn ingeënt met het Russische Spoetnik-vaccin niet naar IJsland mogen reizen.
  • Ajax speelt in Zwitserland de return in de achtste finale van de Europa League. Tegenstander is BSC Young Boys. De kans is groot dat Ajax de volgende ronde haalt, want in de heenwedstrijd wonnen de Amsterdammers met 3-0.

Wat heb je gemist?

Met 36 zetels in de Tweede Kamer komt de VVD als verkiezingswinnaar uit de bus, zo blijkt uit de voorlopige prognose van de verkiezingsdienst van het ANP. Met 24 stemmen wordt D66 de tweede partij en PVV komt op de derde plaats met 17 zetels.

Ruim 82 procent van de Nederlanders maakte gebruik van zijn stemrecht. Nog niet alle steden zijn in de prognose meegeteld. Ook verloopt het tellen van de stemmen langzamer vanwege de coronamaatregelen en de grote hoeveelheid partijen op het stembiljet.

Het CDA krijgt 15 stemmen, aldus het ANP. GroenLinks krijgt 7 zetels, een minder dan Forum voor Democratie.

Over het geheel hebben de linkse partijen met flinke verliezen te kampen, net als tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Vreugde, teleurstelling, trots, gelatenheid, verdriet en enthousiasme. De uitslagenavond leverde een mix van emoties op. D66-lijsttrekker Sigrid Kaag danste op tafel toen ze hoorde dat haar partij het hoogste aantal zegels ooit lijkt te halen:

Uitzinnige Kaag juicht op de tafel na eerste exitpoll

Kijk hier naar een samenvatting van de avond en de reacties van lijsttrekkers:

'Een mooie avond, maar er staat ons heel, heel veel te doen'

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl