ANP
NOS Nieuws

Celstraf en jeugd-tbs voor doodsteken drillrapper in Amsterdam

Een jonge Amsterdammer is veroordeeld tot gevangenisstraf en jeugd-tbs voor het doodsteken van een 18-jarige drillrapper. Volgens de rechtbank werd de dader zelf ook aangevallen en mocht hij zich verdedigen.

De 19-jarige Alexio F. kreeg twintig maanden jeugddetentie en een PIJ-maatregel, beter bekend als jeugd-tbs. Volgens de rechtbank is een pedagogische aanpak nodig. Een 21-jarige medeverdachte werd vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie sprak eerder van "verbijsterend en excessief geweld" waar kleine kinderen getuige van waren. Het OM had acht jaar plus tbs geëist tegen F. en twaalf jaar cel tegen de andere verdachte. Omdat ze meerderjarig zijn, ging justitie uit van het normale strafrecht, maar de rechtbank koos voor een veroordeling volgens het jeugdstrafrecht.

Kapmessen

Het slachtoffer, Jay-Ronne Grootfaam, werd in september 2019 neergestoken in de Bijlmer in Amsterdam. Het was de eerste keer dat er een dode viel vanwege een drillrapvete.

Grootfaam stond bekend als rapper onder de namen RS en Trappy Demon. Hij hoorde bij drillgroep FOG (Fully Op Gevaar), die het al langere tijd aan de stok had met de KSB (Kikkensteinbende). Beide groepen komen uit Amsterdam-Zuidoost.

Toen enkele leden elkaar bij een flat toevallig tegenkwamen, grepen beide partijen naar kapmessen. Tijdens de confrontatie, die nog geen twintig seconden duurde, werd Grootfaam neergestoken. Volgens de rechtbank trok hij zelf als eerste een mes en mochten de verdachten zich daartegen verdedigen, al hadden ze dat op een andere manier moeten doen.

Na de dood van Grootfaam waren er nog tal van incidenten. Zijn jongere broer raakte zwaargewond toen ook hij werd aangevallen met een mes. Daarnaast werd zijn familie via sociale media bedreigd en beledigd. In december zouden leden van dezelfde drillrapgroepen nog betrokken zijn geweest bij een steekpartij in een Amsterdamse supermarkt.

Ook andere groepen waren betrokken bij conflicten. Afgelopen zomer viel opnieuw een dode, toen een Amsterdamse en Rotterdamse groep elkaar te lijf gingen op de pier in Scheveningen. De politie pakte uit beide kampen leden op. De rechtszaak over deze steekpartij loopt nog.

Inmiddels is er veel aandacht voor de messenproblematiek, die breder speelt dan alleen in de drillrapscene. Zo kwam Rotterdam met een plan om het geweld onder jongeren te stoppen, nadat het aantal steekpartijen was verdubbeld. Daarnaast wordt gewerkt aan een messenverbod voor minderjarigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl