Passanten en een politiebus, vandaag op de boulevard in Scheveningen
NOS Nieuws

Drillrap gelinkt aan steekpartij Scheveningen, politie laat nog niets los

Het steekincident gisteravond in Scheveningen, waarbij een 19-jarige Rotterdammer om het leven kwam, is nog door veel vraagtekens omgeven.

Het slachtoffer werd rond 18.30 uur neergestoken bij de Scheveningse Pier en bezweek later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Kort na de steekpartij werden twee mannen aangehouden.

De politie en gemeente doen geen mededelingen over wat er precies is gebeurd, en welke individuen of groepen erbij betrokken waren. Ook over de identiteit van de twee mannen die zijn aangehouden is nog niets bekendgemaakt. Op sociale media worden beelden getoond van het voorval; betrokkenen spreken van een conflict tussen leden van drillrapgroepen.

Een ooggetuige, die aan het werk was in een viswinkel tegenover de Pier, zegt tegen Omroep West dat hij zijn collega wees op een man met een mes van zo'n 20 tot 30 centimeter. De man liep via de trappen de boulevard op. Even later werd het slachtoffer neergestoken. De ooggetuige en zijn collega zagen naar eigen zeggen hoe de man met het mes daarna op de vlucht sloeg. Een groep mensen rende daarna het winkelcentrum in, aldus de ooggetuige: "'Wat heb je nu gedaan?', hoorde ik de vriendin van de dader nog schreeuwen."

Er brak paniek uit bij de omstanders. "Het leek wel oorlogsgebied", zegt de man van de viswinkel. Mensen vluchtten ook zijn winkel in. "Er werd gezegd dat er was geschoten." Enige tijd later werden twee mannen aangehouden die naar het winkelcentrum waren gerend.

Rivaliserende drillrapgroepen

Volgens Het Parool gaat het vrijwel zeker om een uit de hand gelopen ruzie tussen Amsterdamse en Rotterdamse drillrapgroepen. De voornaamste leden van beide groepen zouden tussen 17 en begin 20 zijn. Het 19-jarige slachtoffer Chuchu was mogelijk lid van de Rotterdamse drillrapgroep Blacka 24.

Ingewijden zeggen tegen de krant dat de dader uit de hoek komt van 73 De Pijp, een drillrapgroep uit Amsterdam-Zuid. Op beelden op sociale media is een man met een vuurwapen te zien die een T-shirt draagt met daarop '73 De Pijp'. Iets verderop zou een vriend van hem het slachtoffer met een mes hebben gestoken. Een vuurwapen en mes werden in de prullenbak gedumpt voor de ingang van winkelcentrum Palace Promenade.

Volgens de Amsterdamse krant was het niet de eerste keer dat de groepen de confrontatie met elkaar zochten. Zo zou er een dag eerder ook al ruzie zijn geweest in Scheveningen. Beelden van een jongen die klappen kreeg werden op sociale media geplaatst. Als reactie daarop zou gisteravond een nieuw gevecht hebben plaatsvonden.

Eerder geweld, gelinkt aan drillrappers

Het is ook niet voor het eerst dat de drillscene wordt gelinkt aan geweld. In september vorig jaar kwam in Amsterdam-Zuidoost de 18-jarige drillrapper Jay-Ronne Grootfaam om het leven bij een steekpartij. Hij was bekend onder de artiestennaam RS. Volgens Het Parool werd hij neergestoken door een jongen van een rivaliserende groep uit de buurt.

Ook de dood van de 20-jarige Bilal Aydin, die afgelopen december werd doodgestoken in Den Haag, wordt gelinkt aan drillrap. Een Haagse drillrapgroep nam op straat een video op, toen een vechtpartij uitbrak die volgens Omroep West uitmondde in een steekpartij. Een van verdachten zou lid zijn van drillrapgroep SK6 uit het Haagse Schipperskwartier.

Dat het op een nieuwe beat gebeurt, betekent niet dat het nieuw is.

Manager Lola over gewelddadige liedteksten in drill

"Dat drillrap nu wordt gezien als de boosdoener is onzin", zegt Lola, manager van meerdere drillrappers en -producers uit Almere. "Bij elk nieuw genre is het hetzelfde, of het nou rap is, rock of heavy metal. Ook in die muzieksoorten zijn er gewelddadige teksten. Dat het op een nieuwe beat gebeurt, betekent niet dat het nieuw is. We moeten ophouden met de dubbele standaard voor drillrap."

Ze vindt dat het muziekgenre los moet worden gezien van de geweldsincidenten. "Geweld en rivaliteit tussen groepen bestaan al heel lang. Waarom moet geweld aan een muziekgenre worden gekoppeld als een persoon uit de industrie iets doet?"

Drill kan juist een oplossing zijn voor jongeren die het moeilijk hebben, vindt ze. "Veel jonge drillrappers doen het om een betere toekomst voor zichzelf te creëren. En om hun frustratie te uiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl