Het complex aan de Zwarte Zee
NOS NieuwsAangepast

Oligarch en goede bekende van Poetin: paleis aan Zwarte Zee is van mij

Ruim anderhalve week nadat de Russische Kremlincriticus Aleksej Navalny een miljardenpaleis onthulde dat van president Poetin zou zijn, heeft de 'ware' eigenaar van het complex zich gemeld. De miljardair Arkadi Rotenberg beweert dat hij de villa aan de Zwarte Zee een paar jaar geleden heeft verkregen en als hotel wil exploiteren.

Waarom Rotenberg, die nauwe banden met Poetin onderhoudt, nu pas naar buiten treedt als eigenaar van de villa, is niet duidelijk.

In een bijna twee uur durende video betoogde Navalny dat Poetin het landgoed, ter waarde van 1,3 miljard dollar, met verduisterd geld heeft laten bouwen. Poetin ontkent dat het paleis aan hem of zijn familie toebehoort. Ook zei hij tijdens een videoconferentie met studenten dat hij de beelden niet heeft gezien, maar desondanks de film "saai en hersenspoelend" vindt.

Zie hier hoe het "koninkrijk van Poetin" eruitziet:

Oppositieleider Navalny: 'Zo ziet 'miljardenpaleis' van Poetin eruit'

De vermogende Rotenberg, die volgens zakenblad Forbes goed is voor 2,2 miljard euro, heeft een lange geschiedenis met Poetin. De twee kennen elkaar al sinds hun twaalfde van de judoclub. Rotenberg stond lange tijd aan de leiding van het grootste alcoholproductiebedrijf van het land en hij leidde ook een groot bouwbedrijf, dat veel staatsopdrachten voor infrastructuur en gaspijplijnen uitvoert.

De oligarch richtte samen met zijn broer de SMP Bank op, die vanwege betrokkenheid bij de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim op een Amerikaanse sanctielijst is geplaatst. Amerikaanse diensten zien Rotenberg als onderdeel van Poetins inner circle.

De zakenman liet vandaag aan Telegramkanaal Mash weten dat hij de eigenaar van het complex is, waar volgens hem niets illegaals aan is. Hetzelfde nieuwskanaal bracht gisteren beelden van het landgoed naar buiten waarop te zien is dat het paleis nog in aanbouw is. Die opnamen zouden Navalny's film moeten weerleggen.

Een medewerker van Navalny is niet overtuigd van de video. Volgens haar tonen de beelden herstelwerkzaamheden aan het paleis, die nodig waren vanwege slechte ventilatie. De onafhankelijke nieuwssite The Insider meldt dat de hoofdredacteur van Mash directe banden heeft met de Russische regering.

Demonstranten gewaarschuwd, journalist opgepakt

Morgen staan nieuwe Navalny-demonstraties in tientallen steden gepland. De politicus verloor afgelopen week het hoger beroep tegen zijn voorlopige hechtenis, volgende week hoort Navalny of hij 3,5 jaar de cel in moet vanwege een eerder opgelegde voorwaardelijke straf.

Bij een eerder protest tegen Navalny's arrestatie werden duizenden deelnemers opgepakt.

De Russische politie heeft vanmiddag een waarschuwing uitgegeven niet deel te nemen aan het protest van morgen. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat deelnemers aan de verboden demonstratie zullen worden vervolgd.

Navalny's broer en verschillende oppositiepolitici zijn onder huisarrest geplaatst. De hoofdredacteur van nieuwssite Mediazona is opgepakt vanwege zijn deelname aan een verboden demonstratie.

De journalist werd opgepakt tijdens een wandelingetje met zijn zoon:

Een opgepakte regiocoördinator van Navalny's organisatie heeft in een video afstand genomen van zijn eerdere acties en Russen opgeroepen thuis te blijven. Zijn advocaat meldt dat zijn cliënt werd bedreigd en onder druk is gezet om de video op te nemen.

Volgens de BBC zijn demonstranten die vorige week in Moskou werden gearresteerd naar detentiecentra in andere delen van het land overgeplaatst, omdat de gevangenissen in Moskou vol zitten.

Navalny heeft vanuit de gevangenis op Instagram zijn vier miljoen volgers opgeroepen de straat op te gaan. "Kom naar buiten, wees nergens bang voor. Wij zijn de meerderheid", schrijft hij.

Waarom wordt Navalny door het Kremlin gezien als een dreiging? NOS op 3 legt het uit in deze video:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl