Navalny woonde het hoger beroep via een videolink bij
NOS Nieuws

Strijdbare Navalny verliest hoger beroep tegen voorarrest, zondag nieuw protest

Een rechtbank in Moskou heeft het hoger beroep van oppositieleider Aleksej Navalny tegen zijn voorlopige hechtenis verworpen. Volgende week krijgt hij te horen of hij 3,5 jaar de cel in moet, omdat een voorwaardelijke straf die hij eerder kreeg opgelegd, mogeljk wordt omgezet in een onvoorwaardelijke.

Navalny woonde zijn hoger beroep bij via een videolink vanuit de gevangenis. Hij zei dat de vervolging tegen hem bedoeld is om te oppositie te intimideren. "Het zal jullie niet lukken om de tientallen miljoenen mensen die door de regering beroofd zijn, bang te maken", zei hij. "Nu kunnen jullie me in de boeien slaan, maar dat blijft niet zo."

Navalny werd op 17 januari bij zijn terugkeer uit Duitsland opgepakt, omdat hij voorwaarden voor zijn in vrijheidsstelling voor een gevangenisstraf had geschonden. Een van die voorwaarden was dat hij zich geregeld bij de autoriteiten moest melden. Dat ging mis toen hij in Duitsland verbleef om te herstellen van een vergiftiging. Daar zat naar alle waarschijnlijkheid een Russische geheime dienst achter.

Opnieuw demonstratie

Aanhangers van Navalny willen zondag opnieuw voor zijn vrijlating demonstreren. De politie in Moskou waarschuwt dat de deelnemers zullen worden opgepakt. Het Openbaar Ministerie eist van sociale media als Facebook en TikTok dat ze oproepen om naar de demonstratie te komen, blokkeren.

Afgelopen zaterdag demonstreerden tienduizenden Russen in heel Rusland voor vrijlating van de oppositieleider. De politie trad hard op. 3400 deelnemers werden gearresteerd.

Naaste medewerkers van Navalny zijn de afgelopen dagen 48 uur vastgezet, omdat ze zich bij de demonstratie van zaterdag niet aan coronamaatregelen zouden hebben gehouden. Ook werden woningen doorzocht. Een vriendin van Navalny speelde demonstratief piano, terwijl agenten haar huis binnenkwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl