Protest in Berlijn waar Navalny werd verpleegd na de vergiftiging
NOS NieuwsAangepast

Bellingcat: Russische geheime dienst FSB achter vergiftiging Navalny

De Russische geheime dienst FSB zat achter de vergiftiging van oppositieleider Aleksei Navalny. Dat zegt onderzoekscollectief Bellingcat, dat bovendien claimt dat het de identiteit van de leden van het FSB-team heeft achterhaald. Navalny werd op 20 augustus vergiftigd met novitsjok tijdens een verblijf in Siberië.

Hij overleefde de aanslag op zijn leven en werd langdurig behandeld in een ziekenhuis in Berlijn. Navalny beweerde altijd al dat het Kremlin achter de vergiftiging zat, maar Rusland weerspreekt dat.

Bellingcat, dat met behulp van publieke bronnen onderzoek doet, werd in deze zaak bijgestaan door CNN, Der Spiegel en onderzoeksplatform The Insider Russia. Uit telecomdata en vluchtgegevens trekken de onderzoekers de conclusie dat vijf FSB-agenten Navalny al schaduwden sinds begin 2017, na zijn aankondiging dat hij wilde meedoen aan de presidentsverkiezingen.

Hoogste kringen van het Kremlin

Een aantal betrokken FSB-agenten zouden deskundig zijn op het gebied van giftige stoffen. Op meer dan dertig vluchten in drie jaar tijd werd Navalny zonder het te weten vergezeld door de veiligheidsdienst.

Volgens Bellingcat zijn drie agenten hem gevolgd naar de Siberische stad Omsk, waar de vergiftiging plaatsvond. Het waren twee artsen en een agent. Kort voor de vergiftiging, in Navalny's hotelkamer in Omsk, en ook toen Navalny naar het vliegveld vertrok, was er volgens Bellingcat zeer intensief contact tussen Moskou en de FSB'ers in Omsk die zich nabij het hotel van Navalny bevonden. Later zijn sporen van het gif teruggevonden in een waterflesje op de hotelkamer van de oppositieleider.

Volgens de onderzoeksjournalisten opereert er binnen de geledingen van de FSB een team dat zich officieel met forensisch onderzoek bezighoudt, maar in werkelijkheid een laboratorium runt voor chemische wapens, waaronder novitsjok. Bellingcat heeft de veiligheidsdienst gevraagd om een reactie op de bevindingen van het onderzoek naar de aanslag op Navalny, maar de dienst doet er het zwijgen toe.

Uit verdere reis- en telecomgegevens leidt het collectief af dat "in de hoogste kringen van het Kremlin" een mandaat is afgegeven om de oppositieleider te vergiftigen.

Navalny zelf laat op sociale media weten dat de zaak hiermee rond is. "We kennen de namen, de functies en hebben de foto's", schrijft hij met een verwijzing naar een uitgebreid verslag:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl