Navalny postte vanochtend een foto van zichzelf
NOS NieuwsAangepast

Navalny ontslagen uit het ziekenhuis: 'Volledig herstel mogelijk'

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is ontslagen uit het ziekenhuis in Berlijn, waar hij was opgenomen als gevolg van een vergiftiging.

Volgens de Duitse artsen is het goed mogelijk dat hij volledig zal herstellen, al moet nog blijken wat de gevolgen zijn voor de langere termijn.

Navalny werd op 22 augustus opgenomen in het Charité-ziekenhuis in Berlijn, waar hij 24 dagen op de intensive care lag. Hij werd daarnaartoe gebracht nadat hij twee dagen eerder op een binnenlandse vlucht in Rusland ernstig ziek was geworden. Hij lag een aantal weken in coma.

Strompelen in te grote broek

Op zijn Instagram-account postte Navalny vanochtend een foto van zichzelf op een bankje in Berlijn. "Hoera! Na 32 dagen in het ziekenhuis besloten de artsen dat voor mijn herstel een terugkeer naar het normale leven nodig is", schrijft hij onder de foto.

"Ik moet weer gaan lopen, tijd met familie doorbrengen, mezelf in de routine van de dagelijkse bewegingen onderdompelen. En nu strompel ik in een broek, die drie maten te groot is, door een park. Dat was mijn eerste verzoek; breng me naar een plek met bomen." Navalny bedankt zijn artsen en zegt dat hij aan fysiotherapie doet om de controle over zijn lichaam terug te krijgen.

Moordaanslag

Duitse, Franse en Zweedse onderzoekers concludeerden dat de 44-jarige oppositieleider is vergiftigd met het zenuwgif novitsjok. Volgens Navalny's team is dat gebeurd in een hotel in het Siberische Tomsk, door een flesje water. Bondskanselier Merkel sprak van een moordaanslag en eiste opheldering van het Kremlin. Dat ontkent elke betrokkenheid.

De Russische politicus werd in en buiten het ziekenhuis in Berlijn bewaakt, omdat werd gevreesd voor een nieuwe aanslag op zijn leven. Zijn woordvoerder liet eerder weten dat Navalny na zijn genezing naar Rusland wil terugkeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl