Het landgoed dat volgens Navalny's team van Poetin is
NOS Nieuws

Navalny's team publiceert over 'Poetins miljardenpaleis', Kremlin ontkent

De Russische oppositieleider Navalny beschuldigt president Poetin ervan een miljardenpaleis te hebben laten bouwen met verduisterd geld. Hij doet dat in een bijna twee uur durende video op YouTube, die gemaakt is door zijn zogenoemde Anti-Corruptie Fonds (FBK) en gepubliceerd is nu hij vastzit. Het gaat over een enorm complex genaamd Praskoveevka aan de Zwarte Zee,

In een reactie op de publicatie ontkent het Kremlin de beschuldigingen tegen Poetin. "Jaren geleden hebben we al uitgelegd dat Poetin geen paleizen heeft", zegt de woordvoerder van de president tegen nieuwssite ZNAK.

'Een koninkrijk'

Er is in het verleden wel vaker in Russische media gepubliceerd over het bouwwerk aan de Zwarte Zee, bevestigt NOS-correspondent David Jan Godfroid. "De beelden ervan zijn wel nieuw, evenals de bewering van Navalny's organisatie dat dit allemaal gefinancierd is door middel van corruptie, en effectief in het bezit is van Poetin."

In de video en het bijbehorende artikel claimt FBK dat de bouw van het omstreden landgoed 100 miljard roebel (zo'n 1,12 miljard euro) heeft gekost. "Dit is geen villa of woning, maar een hele stad of zelfs een koninkrijk", zegt de oppositieleider:

Navalny: 'Zo ziet 'miljardenpaleis' van Poetin eruit'

Navalny's FBK heeft in het verleden geregeld grootschalige onderzoeken naar corruptie gepubliceerd. De nieuwste video is in vijf uur tijd zo'n 2,5 miljoen keer bekeken.

De publicatie komt op een gevoelig moment, legt Godfroid uit. "Voor zaterdag staan op meerdere plekken in het land demonstraties gepland ter ondersteuning van Navalny. Dit zal daarbij ongetwijfeld een rol gaan spelen."

Gearresteerd bij terugkomst

De 44-jarige criticus kwam zaterdag terug uit Duitsland en werd bij aankomst op het vliegveld in Moskou gearresteerd. Hij kreeg gisteren te horen dat hij zeker nog tot 15 februari vast blijft zitten. Volgens de aanklager heeft Navalny de voorwaarden van een voorwaardelijke gevangenisstraf overtreden en moet hij daarom 3,5 jaar de cel in.

De oppositieleider zegt dat het een schijnproces is. Hij werd in augustus vorig jaar vergiftigd met het zenuwgas novistjok, stelden Duitse artsen vast na zijn ziekenhuisopname in Berlijn. Volgens onderzoekscollectief Bellingcat zit de Russische geheime dienst FSB achter de aanslag. Het Kremlin ontkent dat stellig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl