Krol opnieuw klasse apart op 1.500 meter, zilver voor Nuis en brons voor Roest

Thomas Krol heeft ook bij de tweede en laatste wereldbeker van het schaatsseizoen de 1.500 meter gewonnen, voor Kjeld Nuis en Patrick Roest. Op de 500 meter stond er één Nederlander op het podium: Dai Dai N'tab pakte het brons.

De 1.500 meter eindigde dit keer niet met een Nederlandse topvijf, zoals vorige week, maar het podium was wel helemaal oranje. Krol was met 1.43,42 maar liefst 0,80 seconde sneller dan de regerend wereld- en olympisch kampioen op de schaatsmijl. Nuis pakte het zilver en was met 1.44,22 wel 0,40 sneller dan een week geleden, toen hij naar de derde tijd reed.

Patrick Roest, die een week geleden nog het zilver pakte, moest nu genoegen nemen met de derde plaats. Met 1.44,75 was Roest 1,33 seconde langzamer dan zijn ploeggenoot Krol.

Krol is bezig aan een sterk seizoen. De 28-jarige schaatser, die twee weken geleden ook de Europese sprinttitel veroverde, prolongeerde eind oktober zijn nationale titel op de 1.500 meter. Bij het kwalificatietoernooi in december eindigde hij achter Patrick Roest als tweede. Dankzij zijn tweede overwinning op rij heeft Krol ook de eindzege in de wereldbeker op de 1.500 meter veiliggesteld.

Bekijk hieronder de reacties van Thomas Krol en Kjeld Nuis:

Een week geleden eindigden Krol, Roest, Nuis, Wesly Dijs en Louis Hollaar op de eerste vijf plaatsen op de 1.500 meter. Dijs en Hollaar ontbraken nu in het rijtje: zij reden in Thialf naar de tiende en twaalfde tijd.

Koelizjnikov is terug, brons voor N'tab op 500 meter

Op de 500 meter ging de zege naar drievoudig en regerend wereldkampioen Pavel Koelizjnikov. De Russische wereldrecordhouder snelde naar 34,47. De Canadees Laurent Dubreuil pakte met 34,52 net als vorige week het zilver.

Dai Dai N'tab, die vorig weekend als eerste en tweede eindigde, moest nu genoegen nemen met de derde plaats. De Nederlandse sprinter klokte na een valse start 34,58 in Thialf.

Koelizjnikov is er weer: Russische wereldrecordhouder wint 500 meter, N'tab pakt brons Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De verschillen op de 500 meter waren bijzonder klein. De snelste zestien schaatsers eindigden allemaal binnen een halve seconde van elkaar. Ronald Mulder was na N'tab de beste Nederlander op de vijfde plaats (34,62). Vorige week werd hij ook al twee keer vijfde bij de wereldbekerwedstrijden.

Kai Verbij, die afgelopen week onderuit ging op de eerste 500 meter, reed met 34,65 naar de zevende plaats. Lennart Velema was een week geleden nog goed voor het brons, maar dit keer kwam hij niet verder dan de vijftiende plek (34,91). Hein Otterspeer, die in de laatste buitenbocht bijna zijn evenwicht verloor, klokte met 35,10 de achttiende tijd.

Zondag wordt de vierde en laatste omloop van de 500 meter in de wereldbeker verreden.

N'tab: 'Ik weet niet wat ze gedaan hebben, maar het ijs is goed nu'

Bergsma wint massastart na slimme demarrage

Op de massastart ging de zege naar Jorrit Bergsma. De regerend wereldkampioen maakte na zeven ronden slim gebruik van een rustpauze in het peloton en kneep er tussenuit. De sprint achter Bergsma werd gewonnen door de Belg Bart Swings, de Zwitser Livio Wenger eindigde als derde.

De 24-jarige Victor Ramler maakte zijn debuut in een wereldbeker voor Nederland en sprintte naar de zesde plaats.

Bekijk hieronder de samenvatting van de massastart en de reactie van Jorrit Bergsma:

De wereldbekerwedstrijden van dit weekend zijn het derde internationale toernooi van het schaatsseizoen. Alle schaatsers verblijven al drie weken in een bubbel in Heerenveen.

Geen Aziatische schaatsers

De Japanse schaatsploeg is niet afgereisd naar Nederland voor de wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden uit vrees voor besmettingen. Ook China en Zuid-Korea ontbreken dit weekend en over twee weken bij de WK.

Deze tweede wereldbeker is de laatste krachtmeting voor de WK afstanden, die van 11 tot en met 14 februari worden verreden in Heerenveen.

De WK zijn de laatste internationale schaatswedstrijd van dit seizoen, want de internationale schaatsunie heeft een streep gezet door de wereldbekerwedstrijden in China en de wereldbekerfinale in Heerenveen.

STER reclame