NOS SchaatsenAangepast

Kok snelt in Heerenveen naar derde wereldbekerzege op rij op 500 meter

Kok snelt naar derde wereldbekerzege op rij op 500 meter

Femke Kok heeft bij de wereldbeker in Heerenveen haar derde 500 meter op rij gewonnen.

De 20-jarige sprintster snelde bij de tweede en laatste wereldbekerwedstrijd van het schaatsseizoen naar 37,23. Daarmee was ze niet zo rap als een week geleden, toen ze met 37,08 in de eerste omloop haar persoonlijk record evenaarde. Kok was wel 0,05 seconde sneller dan de Russin Angelina Golikova, die net als een week geleden het zilver pakte.

Vorige week won Kok ook de eerste twee wereldbekers van het seizoen op de 500 meter. Ze werd daarmee de eerste Nederlandse sprintster die de 500 meter wist te winnen sinds Annette Gerritsen in 2011.

Dankzij haar hattrick is Kok ook een van de topfavorieten voor de WK afstanden, die over twee weken gepland staan. "Ik heb veel ervaring opgedaan en ik hoop dat ik dat kan meenemen. Nu ben ik de beste, maar ik hoop vooral dat ik het op het WK kan laten zien", zei Kok na haar race.

Kok hoopt op perfecte opening en een perfect rondje voor een 36'er in Thialf

De Oostenrijkse Vanessa Herzog eindigde met 37,40 als derde op de 500 meter. Michelle de Jong, die vorige week zevende en vijfde werd, snelde met 37,91 naar de achtste plaats. Dione Voskamp eindigde met 38,09 als twaalfde.

Zondag wordt de vierde en laatste omloop van de 500 meter verreden in de wereldbeker. Kok zal dan ongetwijfeld nogmaals op jacht gaan naar het Nederlands record (37,06) van Thijsje Oenema.

Bowe troeft De Jong en Wüst af op 1.500 meter

Op de 1.500 meter ging de zege net als een week geleden naar Brittany Bowe. De Amerikaanse klokte in Thialf 1.53,45. Daarmee was ze ruim sneller dan Antoinette de Jong (0,35 seconde) en Ireen Wüst (0,77 seconde), die naar de tweede en derde tijd reden.

Bekijk hieronder de samenvatting van de 1.500 meter:

Bowe troeft De Jong en Wüst opnieuw af op 1.500 meter

De Jong, die een week geleden achter Bowe en Wüst als derde eindigde op de 1.500 meter, reed na een sterke start naar 1.53,81. Daarmee was ze slechts 0,14 seconde langzamer dan haar persoonlijk record, dat ze op de hooglandbaan van Calgary heeft gereden.

Wüst, de regerend olympisch- en wereldkampioene op de 1.500 meter, klokte 1.54,22 en moest genoegen nemen met het brons.

Bekijk hieronder de reacties van De Jong en Wüst na de 1.500 meter:

Bowe won in 2015, 2016 en 2019 een WK-medaille op de 1.500 meter, maar moest vorig jaar genoegen nemen met de veertiende plaats. In de bubbel in Thialf heerst ze weer als vanouds. Dankzij haar tweede overwinning op rij heeft Bowe zich ook verzekerd van de eindzege in de wereldbeker op de 1.500 meter.

Blessure Ter Mors

Melissa Wijfje eindigde met 1.56,53 als tiende. Irene Schouten liet het in de laatste ronde lopen en klokte met 1.58,87 de zeventiende tijd.

Schouten reed haar rit alleen omdat haar tegenstander, Jorien ter Mors, zich op het laatste moment geblesseerd had afgemeld. Ter Mors, die vorige week als vijfde eindigde op de 1.500 meter, ging niet van start nadat het bij de warming-up in haar rug was geschoten.

Ook Jutta Leerdam ontbreekt dit weekend in Heerenveen. De wereldkampioene op de 1.000 meter heeft afgelopen week een kneuzing aan haar voet opgelopen en slaat de wereldbeker uit voorzorg over.

Schouten wint massastart na 'worstelpartij'

Op de massastart stond Schouten even later als de grote favoriet aan de start. De tweevoudig wereldkampioene werd in de laatste ronde gehinderd, maar wist na een inhaalrace alsnog de sprint te winnen.

Bekijk hieronder de samenvatting en de verontwaardigde reactie van Schouten na afloop.

"Ik werd compleet naar achteren getrokken aan mijn heup. Ik kon niks doen. Ik had zo'n grote achterstand, maar gelukkig had ik hem nog net", reageerde Schouten. Toen ze even later de beelden zag was ze pas echt verontwaardigd: "Dit is niet normaal!"

De Canadese Ivanie Blondin pakte het zilver. De Italiaanse Francesca Lollobrigida sprintte naar de derde plaats, maar zij werd naar aanleiding van het geduw en getrek gediskwalificeerd. Ook de Canadese Valerie Maltais, die Schouten bij haar heup greep, werd uit de uitslag geschrapt. Het brons ging daardoor naar de Russin Elizaveta Golubeva.

Voor Schouten was het alweer haar elfde WB-overwinning op de massastart. Dankzij haar tweede zege op rij heeft ze zich ook verzekerd van de eindzege in de wereldbeker.

Geen schaatsers uit Azië

Na de EK sprint en allround (16-17 januari) en de eerste wereldbeker (22-24 januari) zijn de wereldbekerwedstrijden van dit weekend het derde internationale toernooi van het seizoen. Alle schaatsers verblijven al drie weken in een bubbel in Heerenveen.

De Japanse schaatsploeg is niet afgereisd naar Nederland voor de wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden uit vrees voor besmettingen. Ook China en Zuid-Korea ontbreken dit weekend en over twee weken bij de WK.

Deze tweede wereldbeker is de laatste krachtmeting voor de WK afstanden, die van 11 tot en met 14 februari worden verreden in Heerenveen. De WK zijn de laatste internationale schaatswedstrijd van dit seizoen, want de internationale schaatsunie heeft een streep gezet door de wereldbekerwedstrijden in China en de wereldbekerfinale in Heerenveen.

  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag 31 januari

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl