NOS Schaatsen

Vijf weken in een schaatsbubbel: 'Elk weekend een doel'

Schaatsers vijf weken in een bubbel: 'We maken er het beste van'

Vijf weken opgesloten in een hotel. Met af en toe een paar 'speeluurtjes' in schaatstempel Thialf. De internationale schaatswereld strijkt deze week neer in Friesland voor vier grote internationale wedstrijden in iets meer dan een maand tijd.

Wie deelneemt, komt in een zeer strak geregisseerde 'bubbel' terecht, waarbij contact met mensen buiten de schaatsfamilie ten strengste verboden is. Daarbij is goed gekeken naar de plannen die gebruikt werden bij de Tour de France en in het voetbal om het coronavirus buiten de deur te houden.

De strijd om de Europese titels allround en sprint vormt komend weekeinde de aftrap voor de reeks wedstrijden op het hoogste niveau in Thialf. Die wordt half februari afgesloten met de wereldkampioenschappen afstanden.

Wie aan alle evenementen deelneemt, verblijft ook al die tijd en volgens duidelijke regels in de afgesloten bubbel.

'Elk weekend iets om naartoe te werken'

Thomas Krol is een van de schaatsers die vijf weken in de bubbel verblijft. Hij is niet bang voor verveling. "Het EK sprint komt er nu heel snel aan. Daarna heb je een rustdag en dan werk je alweer toe naar de wereldbekerwedstrijden", schetst hij zijn programma.

Hij rijdt ook nog de 1.000 meter en de 1.500 meter op de WK afstanden. "Zo heb je elk weekend wel een doel en iets om naartoe te leven, dus ik maak me er totaal geen zorgen over."

Schaatsen in een leeg Thialf

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl