Marcel Bosker, Chris Huizinga en Sven Kramer
NOS SchaatsenAangepast

Baanrecords voor Noorwegen en Canada op ploegenachtervolging bij wereldbeker

De Noorse schaatsers Sverre Lunde Pedersen, Allan Dahl Johansson en Hallgeir Engebraten hebben in een baanrecord de ploegenachtervolging gewonnen bij de wereldbeker in Heerenveen.

Namens Nederland gaven Sven Kramer, Marcel Bosker en Chris Huizinga meer dan drie seconden toe. Het Nederlandse trio werd slechts vierde.

Noren troeven Nederlandse achtervolgingsploeg af en verbeteren baanrecord

Voor Kramer was het bij zijn 22ste deelname aan een ploegenachtervolging in de wereldbeker pas zijn tweede nederlaag. De vorige keer dat Nederland met Kramer in de ploeg een wereldbekerwedstrijd niet wist te winnen was in november 2004.

Ook baanrecord voor vrouwen

Ook bij de vrouwen werd het baanrecord verbeterd. Het Canadese trio Ivanie Blondin, Isabelle Weidemann en Valerie Maltais was ruim een seconde sneller dan de Japanse vrouwen in november 2017 waren.

Canada won in 2.54,64 en pakte daarmee naast de tweede zege ook het klassement in de wereldbeker, die slechts uit twee wedstrijden bestaat dit seizoen.

Canadese vrouwen winnen in baanrecord ook tweede wereldbeker ploegenachtervolging

Nederland, met Ireen Wüst, Antoinette de Jong en debutante Irene Schouten, moest net als vorige week genoegen nemen met het zilver. Het verschil met Canada was met 94 honderdsten groter dan een week geleden.

Vaste posities bij Noorwegen

Bij de mannen ging de winst in het klassement naar Noorwegen, dat een a-typische tactiek hanteerde. Normaal gesproken wisselen de schaatsers tijdens de ploegenachtervolging geregeld van positie, maar Johansson reed steevast op kop voor Engebraten en Pedersen.

"Het bestaat al een tijdje, bij de vorige Spelen reed Nieuw-Zeeland in één formatie en vorig jaar deden de Verenigde Staten het", zegt bondscoach Bjarne Rykkje over de strategie.

"Als je wisselt verlies je tijd. Dat is bekend, maar andere landen nemen het op de koop toe. Maar iedereen moet er wel evenveel inleggen, dat gebeurt nu bij ons."

Rykkje verklaart de opmerkelijke strategie op de Noorse ploegenachtervolging

Met 3.39,08 was Noorwegen 68 honderdsten sneller dan Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij in 2012 waren toen ze het vorige baanrecord noteerden.

In het klassement eindigt Nederland als tweede voor Canada, dat achter de ontketende Noren het zilver pakte in een tijd maar net boven het oude baanrecord.

Bekijk hieronder in de carrousel de reacties van Marcel Bosker en Irene Schouten:

Een week geleden pakte Nederland wel de zege. Kramer en Huizinga, met Beau Snellink in de ploeg, waren 1,3 seconde sneller dan Noorwegen. Bondscoach Jan Coopmans wil met het oog op de Olympische Spelen van 2022 verschillende samenstellingen aan het werk zien, waardoor Bosker de plaats van Snellink innam.

Aanvankelijk zou Patrick Roest de achtervolging rijden, maar hij neemt rust voor de individuele afstanden. Zondag rijdt hij de 1.500 meter en de vijf kilometer, waarop Roest afgelopen weekeinde het baanrecord aanscherpte tot 6.05,14.

Bekijk hieronder het programma van de rest van het wereldbekerweekeinde:

  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag 30 januari
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag 31 januari

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl