Sven Kramer, Beau Snellink en Chris Huizinga ANP

De eerste ploegenachtervolging van het schaatsseizoen is bij de mannen gewonnen door Nederland. Bij de vrouwen zetten de Canadezen de snelste tijd neer.

Het Oranje-trio Ireen Wüst, Carlijn Achtereekte en Melissa Wijfje pakte het zilver in Thialf, waar in aanloop naar de WK afstanden van half februari twee weekeinden lang wereldbekerwedstrijden worden gereden.

Bekijk hier de race en de reacties bij de vrouwen:

Canadees trio troeft Wüst, Achtereekte en Wijfje af op achtervolging

De wereldbeker in Heerenveen is na nationale toernooien en de Europese kampioenschappen allround en sprint van vorige week de eerste mondiale schaatswedstrijd van de winter.

Eindelijk weer op kunstijs

De Canadezen konden dit seizoen niet trainen in de overdekte hal in Calgary, maar Ivanie Blondin, Isabelle Weidemann en Valerie Maltais lieten ondanks de beperkte voorbereiding zien meteen in vorm te zijn.

Met 2.56,71 reden ze de tweede tijd ooit in Thialf. Wüst, Achtereekte en Wijfje gaven iets meer dan drie tienden toe.

Het was de eerste keer in deze samenstelling, dat is altijd een beetje wennen.

Ireen Wüst

De Japanse vrouwen, winnaar van de laatste twee WK's en de olympische titel in Pyeongchang, ontbreken in Heerenveen. De gehele Japanse ploeg reist deze winter door de coronasituatie niet naar Heerenveen af.

Kramer, Snellink en Huizinga winnen

Bij de mannen pakten Sven Kramer, Beau Snellink en Chris Huizinga het goud, voor Noorwegen en Canada. De winnende tijd (3.40,33) was de vierde tijd ooit in Heerenveen en bijna 1,3 seconde sneller dan de tijd van de Noren.

Bekijk hier de race en de reacties bij de mannen:

Kramer, Snellink en Huizinga winnen wereldbekergoud op ploegenachtervolging

Wüst was ondanks de tweede plaats niet ontevreden. "Het is altijd even aftasten, door corona hebben we ook niet echt meer kunnen trainen op de ploegenachtervolging. De laatste training was volgens mij begin september."

"Het was de eerste keer in deze samenstelling, dat is altijd een beetje wennen. Natuurlijk hadden we liever gewonnen, maar ik denk dat we een goede rit hebben gereden."

'Ze hebben allebei veel potentie'

Kramer heeft onlangs wel kunnen trainen op het onderdeel met Snellink (19) en Huizinga (23), twee rijders met geringe wereldbekerervaring.

"We hebben al een trainingswedstrijd gereden in deze samenstelling", zegt Kramer. "Je ziet dat het, ondanks dat het relatief nieuwe jongens zijn, zijn vruchten afwerpt. Ze hebben allebei heel veel potentie, anders rijd je dit niet."

Zaterdag en zondag zijn alle afstanden live te zien op NOS.nl en in de NOS-app. Bekijk hieronder in de carrousel het programma:

De twee achtervolgingen in de wereldbekers zijn vooral een voorbereiding op de WK afstanden, een belangrijk toernooi in de aanloop naar de Olympische Winterspelen van Peking die in februari 2022 gepland staan.

Wüst: "We hebben de luxepositie dat we zo veel goede rijders hebben, maar op de achtervolging moet je keuzes maken. Jan (Coopmans, de bondscoach, red.) wil verschillende samenstellingen testen."

'Perfecte meetmomenten'

"Het uiteindelijke doel is goud op de Spelen, dit zijn dit de perfecte meetmomenten om in verschillende samenstellingen te rijden", aldus Wüst.

Over een week rijdt Kramer de achtervolging - normaal gesproken - met Patrick Roest en Marcel Bosker. Bij de vrouwen staan naast Wüst Antoinette de Jong en Irene Schouten op het ijs.

STER reclame