Graeme Fish Pro Shots
Sport en corona

Schaatser Graeme Fish doet volgende maand niet mee aan de WK afstanden in Heerenveen. De regerend wereldkampioen op de 10 kilometer heeft zich afgemeld vanwege de coronapandemie.

"Het was de moeilijkste beslissing die ik ooit heb moeten nemen. Het liefst was ik ook gewoon naar Nederland gekomen, maar vanwege het coronavirus vind ik het een te groot risico", zei Fish tegen schaatsen.nl.

Vorig jaar verraste de 23-jarige Canadees vriend en vijand door op de langste afstand wereldkampioen te worden in Salt Lake City. Hij verbeterde daarbij ook nog eens het wereldrecord van zijn landgenoot Ted-Jan Bloemen. Fish finishte in 12.33,86.

Bekijk hier hoe Fish vorig jaar wereldkampioen werd

Canadees Fish grijpt wereldtitel 10.000 meter in wereldrecord Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Op dit moment vind ik mijn gezondheid net even wat belangrijker dan een WK. Ik ben nog altijd erg jong en zou mijn toekomst niet op het spel willen zetten door naar Nederland af te reizen en daar het virus op te lopen", verklaart Fish zijn besluit om niet naar Thialf af te reizen.

De internationale schaatstop is in Friesland neergestreken, om in iets meer dan een maand tijd vier grote internationale toernooien af te werken. De schaatsers zitten daarom vijf weken lang in een 'bubbel'.

Fish bereidt zich nu liever dicht bij huis, in Canada, voor op de Olympische Spelen van 2022. "Het is altijd een droom geweest om goud te winnen op de Spelen. Ik weet dat het nu nog ver weg is, maar ik ben er al wel naar aan het toewerken."

De WK afstanden zijn van 11 tot en met 14 februari.

STER reclame