Thomas Krol viert zijn eerste Europese sprinttitel
NOS SchaatsenAangepast

Krol snelt onbedreigd naar Europese sprinttitel, zilver voor Otterspeer

Bij de EK sprint in Heerenveen heeft Thomas Krol voor de eerste keer in zijn loopbaan de Europese titel veroverd. Krol maakte op de slotdag geen fouten en hield zijn ploeggenoot Hein Otterspeer en de Duitser Joel Dufter ruim achter zich in het algemeen klassement.

Op de afsluitende 1.000 meter was de 28-jarige Krol net als zaterdag een klasse apart. De Nederlands kampioen reed in Thialf naar 1.08,02 en was ruim een seconde sneller dan zijn naaste belager Otterspeer, die met een tijd van 1.09,08 genoegen moest nemen met het zilver in het sprintklassement.

Otterspeer had 0,32 seconde moeten goedmaken op Krol om de Europese titel te kunnen pakken. De Russische tegenstander van de Nederlander, Viktor Moesjtakov, ging meteen na de start onderuit, waardoor Otterspeer niet van hem kon profiteren.

Bekijk hieronder de samenvattingen van alle afstanden bij de EK sprint:

Dat Krol zondagmiddag in Heerenveen gehuldigd werd als Europees kampioen sprint, had hij zelf niet verwacht.

"Ik zag het echt als een extraatje om hier te mogen starten. Ik heb me met de hakken over de sloot geplaatst. Dat ik hier een sprinttitel zou kunnen winnen, dat had ik in mijn stoutste dromen niet durven dromen", zei Krol.

De schaatser van Jumbo-Visma legde zaterdag al de basis voor zijn Europese titel dankzij een persoonlijk record (34,90) op de 500 meter en een uitstekende 1.000 meter (1.07,49). Daardoor begon hij de tweede dag van de EK sprint als klassementsleider.

Op de 500 meter, die werd ontsierd door een harde val van de Duitser Nico Ihle, reed hij zondag naar een degelijke tijd (35,30). Ook op de 1.000 meter bleef hij foutloos, al scheelde dat niet veel. "Ik hoorde mijn ijzer na 600 meter opeens sissen. Er bleek een dikke braam op te zitten. Vanaf toen heb ik hem safe naar huis gereden."

Otterspeer mist vorm

Voor Hein Otterspeer verliep het toernooi niet helemaal naar wens. "Ik voelde dat ik niet de vorm had die ik bij de NK sprint had. Mijn laatste 1.000 meter was ver onder de maat. Gezien de omstandigheden was zilver het hoogst haalbare", sprak de Nederlands kampioen sprint.

Otterspeer kan leven met zilver: 'Had weinig in te brengen; maximaal haalbare'

Otterspeer, die ook aan het begin van de dag al tweede stond in het klassement, maakte op de 500 meter wel iets goed op zijn Nederlandse ploeggenoot, maar niet genoeg om de leiding van Krol over te kunnen nemen.

Na een valse start reed hij naar een teleurstellende tijd van 35,12. Zaterdag was hij 0,27 seconde sneller op de eerste 500 meter.

Verbij razendsnel, maar kansloos

Titelverdediger Kai Verbij ging zaterdag op de eerste 500 meter onderuit en speelde geen rol meer in het klassement. Hij ging nog wel van start op de tweede 500 meter. Dat bleek niet voor niks: Verbij won de rit en reed met 34,58 zijn snelste tijd ooit in Thialf.

De Duitser Joel Dufter verraste in Heerenveen met vier stabiele ritten, die hem de derde plaats in het klassement opleverden.

Bubbel

De EK sprint en de EK allround zijn de eerste internationale schaatswedstrijden van het seizoen. Alle deelnemers moesten een negatieve coronatest overleggen om mee te mogen doen aan het toernooi.

De internationale schaatstop verblijft in totaal vijf weken in een bubbel in Heerenveen. Na dit weekend volgen namelijk nog twee wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden in Thialf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl