Jutta Leerdam na de tweede 1.000 meter
NOS SchaatsenAangepast

Leerdam pakt Europese sprinttitel, Kok debuteert met brons

Jutta Leerdam heeft in Heerenveen haar eerste Europese sprinttitel veroverd.

De Nederlands kampioene op de sprint moest op de afsluitende 1.000 meter 0,72 seconde goedmaken op leidster Angelina Golikova. Dat lukte ruimschoots: dankzij een tijd van 1.14,00 bleef Leerdam de Russin 1,29 seconde voor op de slotafstand.

Femke Kok debuteerde in Thialf met een bronzen EK-medaille. De 20-jarige schaatsster eindigde in het klassement nipt achter Golikova. Kok reed op de 1.000 meter naar 1.15,12 en kwam slechts 0,025 seconde tekort voor het zilver.

Jorien ter Mors reed op de 1.000 meter naar de tweede tijd (1.14,46), maar moest in het sprintklassement genoegen nemen met de vierde plaats.

Slordigheidjes

Leerdam werd in aanloop naar de EK al gezien als de topfavoriet, maar ze begon zaterdag slordig aan het sprinttoernooi. Op de eerste 500 meter ging ze bijna onderuit en ook haar 1.000 meter verliep daarna niet vlekkeloos.

Na die eerste twee races stond Leerdam mopperend voor de microfoon van Bert Maalderink, maar zondag was ze wel tevreden over haar ritten. "Vandaag kon ik eindelijk lekker rijden. Gisteren raakte ik niks en vandaag zat ik gewoon echt lekker in mijn kracht", sprak de Europees kampioene.

"Ik weet wel een beetje hoe het komt. Gisteren was het ijs gewoon min dertien, het was gewoon te hard. Vandaag was de toplaag net even iets zachter. Nu zat ik er helemaal lekker in", zo verklaarde Leerdam het verschil tussen de twee dagen.

Bekijk hieronder de reacties van Leerdam en Kok:

Femke Kok was ondanks het kleine verschil met Golikova (0,025 seconde) en het nipt mislopen van zilver wel blij met haar podiumplaats.

"Het was mijn eerste EK sprint, ik heb nog nooit zo'n vierkamp gereden tussen de senioren op internationaal niveau. Het was allemaal nieuw voor mij. Het was gewoon een hele mooie ervaring en ik ben blij met mijn derde plek."

Golikova wint 500 meter

Golikova begon de slotdag van de EK als leidster in het klassement. De Russin klokte net als zaterdag de snelste tijd op de 500 meter (37,41) en breidde haar voorsprong daardoor uit. Kok reed met 37,48 naar de tweede tijd, Leerdam werd derde in 37,61.

Ter Mors, die het startbewijs van shorttrackspecialiste Suzanne Schulting had overgenomen, reed op de kortste afstand naar 38,07.

De EK sprint en de EK allround waren de eerste internationale schaatswedstrijden van het seizoen. De internationale schaatstop verblijft in totaal vijf weken in een bubbel in Heerenveen.

Na dit weekend volgen namelijk nog twee wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden in Thialf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl