NOS SchaatsenAangepast

Krol leidt op EK sprint na uitstekende 1.000 meter, Verbij kansloos na val

Krol klasse apart op 1.000 meter bij EK sprint

Thomas Krol gaat na de eerste dag verrassend aan de leiding bij de EK sprint, dankzij een goede 500 meter en een uitstekende 1.000 meter.

Krol, die doorgaans vooral uitblinkt op de langere sprintafstand, begon het toernooi in Heerenveen met een persoonlijk record op de 500 meter. Met 34,90 snoepte hij 0,07 van zijn recordtijd af.

Op de 1.000 meter sloeg Krol daarna een gat met zijn concurrenten: de Nederlands kampioen klokte 1.07,49 en was maar liefst 0,78 seconde sneller dan Hein Otterspeer, die met 1.08,27 naar de tweede tijd reed.

"Dat ik bovenaan zou staan, had ik zeker niet gedacht", sprak Krol na zijn sterke 1.000 meter.

Bekijk het gesprek met Thomas Krol hieronder:

Krol begint geweldig aan EK sprint: 'Dat ik bovenaan zou staan had ik niet gedacht'

Otterspeer, die sinds november de regerend Nederlands kampioen sprint is, staat tweede in het klassement op 0,34 van Krol.

"Het is aan mij om de schade beperkt te houden op de 500. Met een goede 1.000 moet ik morgen een eind kunnen komen", zei Krol over zijn kansen op de Europese sprinttitel.

"Het zou natuurlijk heel gaaf zijn, maar als ik daar nu over ga nadenken dan wordt het waarschijnlijk helemaal niks."

Verbij kansloos na val

Krol en Otterspeer hoeven niet meer te vrezen voor hun ploeggenoot Kai Verbij. Door een val kan de tweevoudig Europees kampioen sprint een derde titel op zijn buik schrijven.

Verbij ging op de 500 meter nog voor de eerste bocht onderuit nadat hij met de punt van zijn schaats in het ijs was blijven haken.

Bekijk hieronder de samenvatting van de 500 meter en de reactie van Kai Verbij:

Verbij herpakte zich wel op de 1.000 meter. Met 1.08,17 reed hij naar de tweede tijd, maar door zijn val is een topklassering in het klassement niet meer mogelijk.

Daardoor beleeft Verbij een heel ander EK dan hij gewend was. Het toernooi wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd en bij de vorige twee edities, in 2017 en 2019, ging de titel naar Verbij.

Moesjtakov wint 500 meter

Viktor Moesjtakov ging na de 500 meter aan de leiding. Hij mocht op de 1.000 meter 0,42 seconde verliezen op Krol, maar de Rus moest uiteindelijk bijna twee seconden toegeven.

De Duitser Joel Dufter verraste met een tweede plaats op de 500 meter (34,79). Op de 1.000 meter werd hij vierde (1.08,57), waardoor hij zondag als de nummer drie van het algemeen klassement aan de slotdag mag beginnen.

De EK sprint en de EK allround zijn de eerste internationale schaatswedstrijden van het seizoen. Alle schaatsers die dit weekend meedoen, zijn bij een coronatest negatief bevonden.

De internationale schaatstop verblijft in totaal vijf weken in een bubbel in Heerenveen. Na dit weekend volgen namelijk nog twee wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden in Thialf.

  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag 17 januari

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl