Patrick Roest na de 500 meter bij de EK allround
NOS SchaatsenAangepast

Stabiele Roest ligt op koers voor eerste Europese allroundtitel

Patrick Roest gaat na de eerste dag van de EK allround in Heerenveen aan de leiding. Hij noteerde de tweede tijd (36,39) op de 500 meter en bleef op de 5.000 meter met 6.10,26 slechts twee seconden boven zijn eigen baanrecord (6.08,21).

Daarmee heeft Roest een voorsprong van 2,50 seconden op Sverre Lunde Pedersen op de 1.500 meter en ligt hij op koers voor zijn eerste Europese allroundtitel. Roest werd in zijn schaatscarrière al drie keer wereldkampioen allround, maar de Europese titel ontbreekt nog op zijn erelijst.

Pedersen wint 500 meter

Pedersen, de Noorse concurrent van Roest, klopte hem in een rechtstreeks duel op de 500 meter, maar eindigde op de 5.000 meter slechts als zevende in 6.19,97. Hij veroverde vorig seizoen het zilver achter Roest bij de WK allround.

Marcel Bosker werd op zijn eerste EK allround (in 2018 werd hij derde op de WK) zevende op de 500 meter in 36,86 en derde op de 5.000 meter (6.15,81). Daardoor sprong hij naar de derde plaats in het klassement met een achterstand van 3,08 seconden op Roest.

Marwin Talsma, de derde Nederlandse schaatser die in actie kwam, beleefde ook een prima debuut op een EK allround. Hij werd weliswaar zeventiende op de 500 meter (37,96, een persoonlijk record), maar noteerde de vierde tijd (6.17,12) op de 5.000 meter.

Roest was niet tevreden na de eerste afstand. "Technisch was het niet goed. Ik wil beter laten zien, maar ik was slecht weg bij de start. Het was te traag en ik rende achter de feiten aan. Dan schaats je jezelf voorbij en het loopt niet zoals je wilt."

Nils van der Poel baarde opzien op de 5.000 meter. De 24-jarige Zweedse schaatser met Nederlandse grootouders, die in 2018 op deze afstand WK-goud won bij de junioren, reed in de tweede rit 6.13,03 en die tijd werd alleen door Roest verbeterd.

"Ik begon iets te gek, maar het was niet als een kip zonder kop", aldus Roest over zijn 5.000 meter. "Ik heb nu zeker een mooie klap uitgedeeld en nu hopen op een mooie zondag."

Geen Wüst en Kramer

Sven Kramer en Ireen Wüst zijn voor het eerst sinds hun Europese debuut in 2005 allebei afwezig op een Europees kampioenschap allround. Bij het kwalificatietoernooi voor de internationale wedstrijden, eind december, wisten beide schaatsers zich niet te plaatsen.

Titelverdediger Kramer, die de EK allround maar liefst tien keer op zijn naam schreef, komt dit seizoen nog wel in actie op de WK afstanden (5.000 meter) en tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

De EK allround zijn na vier Nederlandse wedstrijden in Thialf de eerste internationale ontmoetingen van het schaatsseizoen. Alle schaatsers die dit weekend deelnemen aan de EK allround en de EK sprint hebben een negatieve coronatest afgelegd.

In totaal gaat het om 143 deelnemers. De schaatsers verblijven vijf weken in een afgezonderde bubbel. Na dit weekend volgen namelijk nog twee wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden in Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl