Antoinette de Jong na het rijden van de 3.000 meter in Heerenveen
NOS SchaatsenAangepast

Titelverdedigster De Jong leidt, Schouten verrassend tweede op EK allround

Antoinette de Jong gaat na de eerste dag van de Europese kampioenschappen allround aan de leiding. In Heerenveen werd de titelverdedigster derde op de 500 meter (38,89) en derde op de 3.000 meter (4.02,19). Ze verloor op die laatste afstand echter een flink deel van haar voorsprong op Irene Schouten.

Schouten, die haar debuut maakte op een EK allround, verraste met een razendsnelle 3.000 meter. Ze won in 3.57,95 en staat nu op de tweede plaats met een achterstand van 0,79 seconde op De Jong op de 1.500 meter. Op de 500 meter legde ze met de achtste tijd (39,86) al een goede basis voor het klassement.

Mooi duel

Op de drie kilometer vocht Schouten een mooi duel uit met Natalia Voronina. De Russische schaatsster ging als een raket van start, maar Schouten sloeg toe aan het einde van de rit en benaderde met 3.57,95 het baanrecord van De Jong (3.57,32).

Joy Beune, de derde Nederlandse schaatsster die in actie komt op de EK allround, staat zesde na de eerste twee afstanden. Ze werd zevende (39,78) op de 500 meter en klokte de vijfde tijd (4.03,18) op de 3.000 meter. Op de 1.500 meter moet ze 3,17 seconden goedmaken op De Jong.

Martina Sábliková, vijfvoudig Europees kampioene allround, begon ook niet verkeerd in Heerenveen. De Tsjechische schaatsster noteerde 39,89 op de 500 meter en 4.02,31 op de 3.000 meter. Ze staat vierde in het klassement, op 3,06 seconden achterstand.

Schouten kon na afloop niet geloven dat ze zo'n snelle 3.000 meter kon rijden. "Ik merk dat ik nog niet helemaal weet waar mijn grens ligt", vertelde ze. "Er zit nog meer in, hopelijk kan ik dat bewaren voor de WK afstanden. Eigenlijk kijk ik nu helemaal niet naar het klassement."

Toch heeft Schouten slechts 0,79 seconde achterstand op De Jong. "Gisteren dacht ik nog: moet ik mijn plek niet afstaan? Heb ik hier wel wat te zoeken? Allrounden is echt wat anders dan een losse afstand rijden, maar vandaag was echt een goede dag."

De Jong gaf na de eerste afstand al aan vooral rekening te houden met Schouten en Sábliková. "Zij zijn heel gevaarlijk. Natuurlijk ben je onbewust bezig met wat anderen rijden, maar ik probeer zelf gewoon nog tweede goede races te rijden."

Geen Wüst en Kramer

Sven Kramer en Ireen Wüst zijn voor het eerst sinds hun Europese debuut in 2005 allebei afwezig op een Europees kampioenschap allround. Bij het kwalificatietoernooi voor de internationale wedstrijden, eind december, wisten beide schaatsers zich niet te plaatsen.

Wüst, die de EK allround vijf keer op haar naam schreef, komt dit seizoen nog wel in actie op de WK afstanden (1.500 meter) en tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

De EK allround zijn na vier Nederlandse wedstrijden in Thialf de eerste internationale ontmoetingen van het schaatsseizoen. Alle schaatsers die dit weekend deelnemen aan de EK allround en de EK sprint hebben een negatieve coronatest afgelegd.

In totaal gaat het om 143 deelnemers. De schaatsers verblijven vijf weken in een afgezonderde bubbel. Na dit weekend volgen namelijk nog twee wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden in Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl