NOS Schaatsen

Even niet opruimen of koken voor Leerdam: 'Scheelt me drie uur per dag'

Geen huishoudelijke klusjes voor Leerdam in schaatsbubbel, wel een EK-titel?

De internationale schaatstop zit voor een reeks wedstrijden in Thialf liefst vijf weken in een coronabubbel. Voor Jutta Leerdam heeft dat eigenlijk alleen maar pluspunten.

"Iedereen keek ertegen op, maar ik vind het helemaal niet erg. Er wordt voor me gekookt. Normaal moet ik opruimen, wassen, boodschappen doen, koken. Dat hoef ik allemaal niet hier, het scheelt me gewoon drie uur per dag", zegt ze lachend.

En serieus: "Vijf weken lang alleen maar een topsportregime, trainen en rusten. Geen randzaken, ik vind het helemaal niet erg."

Vier schaatsweekenden in vijf weken

Leerdam - wereld- en Europees kampioene op de 1.000 meter - is dit weekend favoriet bij de EK sprint (dat naast de EK allround worden gereden). Daarna volgen twee wereldbekerwedstrijden in Heerenveen, voordat daar op 11 februari ook de WK afstanden zijn.

"De wereldbekers zijn iets minder belangrijk voor me, omdat ik echt voor titels ga", zegt Leerdam. "De WK zijn het belangrijkst, maar de EK sprinttitel heb ik nog niet. En als ik die nog niet heb, wil ik 'm wel super graag."

'Ik ben de beste, dat kan ik wel zeggen'

Met ook de buitenlandse schaatsers er voor het eerst weer bij, komt de concurrentie voor Leerdam vooral van Femke Kok, de Oostenrijkse Vanessa Herzog en de Russinnen Olga Fatkoelina, Angelina Golikova en Daria Katsjanova.

"Ik hoop het niet spannend te maken. Als ik normaal doe, denk ik wel dat ik de beste ben. Dat kan ik denk ik wel zeggen. De trainingen voelen goed en meestal ben ik in wedstrijden nog beter."

Het programma van de EK allround en de EK sprint komend weekend:

  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag 16 januari
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag 17 januari

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl