Thomas Krol juicht na het winnen van de 1.500 meter in Thialf ANP

Bij de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen heeft Thomas Krol de 1.500 meter op zijn naam geschreven. De kersverse Europees kampioen sprint was een klasse apart in Heerenveen en noteerde de tweede tijd ooit gereden op het ijs in Thialf: 1.43,24.

Krol ging als een speer van start en reed lange tijd onder het baanrecord (1.43,00) van Kjeld Nuis, al kon hij dat tempo in de slotronde net niet volhouden in een rechtstreeks duel met Patrick Roest.

Roest, de Europees kampioen allround, moest ruim een seconde toegeven, maar veroverde met 1.44,45 wel de zilveren medaille. Olympisch en wereldkampioen Nuis, die 1.44,66 op de klokken bracht, zorgde voor een compleet Nederlandse top-3.

Krol superieur in Heerenveen, Nederlandse top-5 op 1.500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Niet alleen het podium was Nederlands, zelfs de gehele top-5 op de 1.500 meter bestond uit Nederlandse schaatsers, iets dat nog niet eerder gebeurde in wereldbekerwedstrijden. Wesly Dijs werd met 1.44,68 vierde en Louis Hollaar klokte de vijfde tijd (1.45,07). Dat was voor beide schaatsers bovendien een persoonlijk record.

"Op dit moment gaat het lekker", vertelde Krol na zijn race. "Toch had ik hier en daar wat missertjes, maar verder was het een goede rit. Ik ben echt supertevreden met deze tijd. Ik moest mijn eigen rit rijden tegen Patrick en vandaag was ik de betere. Het kan ook andersom zijn, maar we maakten er een mooie strijd van."

Supertevreden Krol: 'Nederland laat fantastisch niveau zien'

Dat alle Nederlandse schaatsers in de top-5 eindigden, vond Krol 'bizar'. "Natuurlijk is het wel jammer dat de schaatsers uit China en Zuid-Korea er niet zijn. Nederland doet het supergoed, we laten hier een fantastisch niveau zien."

N'tab wint eerste 500 meter, Verbij valt weer

Op de eerste 500 meter ging de overwinning naar Dai Dai N'tab. Het was voor de 26-jarige sprinter zijn vierde wereldbekerzege op de kortste afstand en zijn eerste gouden wereldbekermedaille in bijna vier jaar.

N'tab klokte 34,55 en was daarmee nipt sneller dan de Canadese schaatser Laurent Dubreuil, die met 34,64 het zilver veroverde. De bronzen medaille ging naar Roeslan Moerasjov uit Rusland in 34,66.

N'tab wint eerste 500 meter in Heerenveen, weer valpartij Verbij Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De andere Nederlandse sprinters kwamen niet in de buurt van het podium. Ronald Mulder werd vijfde in 34,74 en was net iets sneller dan Hein Otterspeer (zevende in 34,77). Lennart Velema noteerde met 34,89 een persoonlijk record en de elfde tijd.

Wereldrecordhouder Pavel Koelizjnikov ging bij zijn eerste optreden op het ijs dit seizoen onderuit. Dat gold ook voor Kai Verbij, die net als tijdens de EK sprint vorig weekend, al in de eerste ronde ten val kwam.

"Dat kan gebeuren", vertelde Verbij na zijn tweede valpartij in een week. "Ik ben jaren niet gevallen en nu twee keer achter elkaar. De klap deed wel een beetje pijn aan mijn hoofd. Het is echt balen, want ik opende heel goed en toen lag ik ineens: helaas!"

Dat er twee valpartijen waren op de 500 meter kwam volgens Verbij niet per se door de kwaliteit van het ijs. "Het kan ook gewoon aan mezelf liggen. Het ijs is snel en dan breekt het ook snel. Als je dan de controle verliest, ligt je heel snel. Je valt natuurlijk gewoon liever niet, maar het kan gebeuren."

"Het was een chaotische 500 meter", vertelde winnaar N'tab. "Het ijs is levensgevaarlijk, maar je moet het ermee doen. Ik reed zelf best stabiel, maar mijn opening was niet denderend. Het rondje was goed. Ik heb drie weken geen wedstrijden gereden en dan maak ik snel foutjes. Dat kan ik de komende weken nog verbeteren."

Stroetinga verrast met zege op massastart

De eerste massastart van het wereldbekerseizoen werd verrassend gewonnen door Arjan Stroetinga. Hij versloeg in de eindsprint Livio Wenger uit Zwitserland en de Belgische schaatser Bart Swings. Jorrit Bergsma kwam er niet aan te pas in de sprint en werd negende.

"Ze zeggen altijd dat ik te oud ben", vertelde de 39-jarige Stroetinga na zijn vijfde wereldbekeroverwinning. "Soms moet je dan het tegendeel bewijzen. Ik doe mijn best en dat is het, maar ik heb een goed visitekaartje afgegeven voor de WK afstanden. Ik weet wat ik kan en dat heb ik laten zien."

Stroetinga vond de race rommelig verlopen. "Jorrit zou nog een keer gaan en dan kon ik in goede snelheid naar de finish. Ik wist: als ik wat wil, moet ik als eerste de bocht in en dan doorrijden tot de finish. Ik maak me niet druk om de kritiek."

De wereldbekerwedstrijden in Heerenveen zijn na vier nationale wedstrijden en de Europese kampioenschappen allround en sprint de eerste internationale wedstrijden van het schaatsseizoen. Alle schaatsers die dit weekend deelnemen hebben een negatieve coronatest afgelegd en verblijven vijf weken in een afgezonderde bubbel.

Geen Japan

Na dit weekend volgen namelijk nog een wereldbekerwedstrijd en de WK afstanden in Heerenveen. De Japanse schaatsploeg is niet afgereisd naar Nederland voor de wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden uit vrees voor besmettingen en omdat er geen kwalificatieplaatsen voor grote toernooien op het spel staan. Ook China en Zuid-Korea ontbreken dit weekend.

De WK afstanden zullen de laatste internationale schaatswedstrijd van dit seizoen zijn, want de internationale schaatsunie heeft een streep gezet door de wereldbekerwedstrijden in China en de wereldbekerfinale in Heerenveen.

Uitslag van de 1.500 meter (m) bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Heerenveen
Uitslag van de eerste 500 meter (m) bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Heerenveen

STER reclame