Femke Kok juicht na het winnen van de 500 meter in Heerenveen ANP

Femke Kok heeft Nederland voor het eerst sinds 2011 weer wereldbekergoud op de 500 meter bezorgd. Bij de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen in Heerenveen won ze de sprintafstand in 37,08, een evenaring van haar persoonlijk record.

Kok is daarmee de eerste Nederlandse sprintster die de 500 meter wint sinds Annette Gerritsen in maart 2011. De 20-jarige sprintster was flink sneller dan Angelina Golikova uit Rusland, die met 37,30 de zilveren medaille veroverde. Het brons ging naar de Canadese schaatsster Heather Mclean in 37,36.

Kok bezorgt Nederland zeldzame wereldbekerzege op 500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kersvers Europees sprintkampioene Jutta Leerdam was met de zesde plaats (37,50) de een-na-beste Nederlandse sprintster. Michelle de Jong eindigde met een persoonlijk record als zevende (37,79), Dione Voskamp noteerde de tiende tijd (37,94) en Jorien ter Mors werd met 38,01 slechts dertiende in Heerenveen.

"Eerst dacht ik: jammer dat ik dezelfde tijd als mijn persoonlijk record rijd", vertelde Kok na afloop. Ze bleef met haar tijd slechts 0,02 seconde boven het nationale record van Thijsje Oenema. "Mijn start ging niet zo goed, dus dat viel tegen. Gelukkig reed ik een heel goed rondje, het voelde goed op de kruising en in de bochten. Ik ben echt heel erg blij."

Kok na WB-goud: 'Mooi dat ik het stokje van Gerritsen mag overnemen'

Kok was ook trots op haar eerste gouden wereldbekermedaille. "Met een betere start had ik het record zeker gehaald. Natuurlijk hoop ik ooit onder de 37 seconden te rijden hier. Dat is mijn doel, hopelijk kan dat dit seizoen nog. Ik vind het heel mooi dat ik het stokje mag overnemen van Annette Gerritsen vandaag."

Bowe troeft Wüst en De Jong af op 1.500 meter

Brittany Bowe won met overmacht de 1.500 meter in Heerenveen. De Amerikaanse schaatsster noteerde met 1.53,88 de zevende tijd ooit gereden op het ijs van Thialf.

Alleen Ireen Wüst, de houdster van het baanrecord (1.53,10), kwam nog in de buurt van de tijd van Bowe. De regerend olympisch en wereldkampioene veroverde met 1.54,57 de zilveren medaille en was daarmee sneller dan Antoinette de Jong, die met 1.54,70 als derde eindigde in Heerenveen.

Bowe blijft Wüst en De Jong voor op 1.500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Nationaal kampioene Jorien ter Mors eindigde met 1.54,97 als vijfde en was net iets sneller dan Irene Schouten die met 1.54,98 een persoonlijk record noteerde en als zesde finishte. Melissa Wijfje, de vijfde Nederlandse schaatsster die in actie kwam op de 1.500 meter, werd met 1.56,68 slechts twaalfde.

Wüst en Wijfje veroverden samen met Carlijn Achtereekte vrijdag al de zilveren medaille op de ploegenachtervolging. "Ik ben tevreden, maar het kan zeker ook beter", vertelde Wüst na de 1.500 meter. "Ik ging hard van start en ik was een beetje aan het spelen met mijn snelheid. Het was alleen net iets te veel ontspanning."

Ook Bowe was na haar gouden race tevreden. "Zo'n eerste wedstrijd is altijd een verrassing", aldus Bowe. "Ik ben gewoon heel blij en dankbaar dat ik weer mag schaatsen. Het is bovendien een eer om tegen Ireen Wüst te strijden op de 1.500 meter. Zij is de koningin van deze afstand."

Schouten wint eerste massastart

De eerste massastart van het wereldbekerseizoen werd overtuigend gewonnen door Irene Schouten. Ze versloeg in de eindsprint haar grote concurrente Ivanie Blondin uit Canada. Marijke Groenewoud, de andere Nederlandse schaatsster op de baan, werd derde.

Het was voor Schouten haar tiende wereldbekerzege op de massastart. "De laatste bocht was heel slecht, want ik was te veel bezig met wat er achter me allemaal gebeurde", vertelde Schouten na haar zege. "Ik kreeg heel veel hulp van Marijke, zij maakte snelheid en ik kon het uiteindelijk mooi afmaken."

Schouten kende, met een persoonlijk record op de 1.500 meter en winst op de massastart, een mooie tweede dag van de wereldbekerwedstrijden. "Dat was vorig jaar wel anders. Je hebt echt ervaring nodig om die 1.500 meter te rijden, maar het was leuk. Ik denk wel dat ik de massastart rijd op de WK afstanden, want ik heb nog niet verloren."

De wereldbekerwedstrijden in Heerenveen zijn na vier nationale wedstrijden en de Europese kampioenschappen allround en sprint de eerste internationale wedstrijden van het schaatsseizoen. Alle schaatsers die dit weekend deelnemen hebben een negatieve coronatest afgelegd en verblijven vijf weken in een afgezonderde bubbel.

Geen Japan

Na dit weekend volgen namelijk nog een wereldbekerwedstrijd en de WK afstanden in Heerenveen. De Japanse schaatsploeg is niet afgereisd naar Nederland voor de wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden uit vrees voor besmettingen en omdat er geen kwalificatieplaatsen voor grote toernooien op het spel staan. Ook China en Zuid-Korea ontbreken dit weekend.

De WK afstanden zullen de laatste internationale schaatswedstrijd van dit seizoen zijn, want de internationale schaatsunie heeft een streep gezet door de wereldbekerwedstrijden in China en de wereldbekerfinale in Heerenveen.

Uitslag van de 1.500 meter (v) bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Heerenveen
Uitslag van de eerste 500 meter (v) bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Heerenveen

STER reclame