NOS Nieuws

Wekdienst 26/1: Afschuw na nieuwe rellen • Rotterdamse wijk Charlois test alle inwoners

Goedemorgen! Burgemeesters en Kamerleden reageren verbijsterd na een nieuwe nacht van rellen, plunderingen en brandstichtingen in meerdere steden. En de Rotterdamse wijk Charlois gaat alle inwoners testen om het coronavirus in te dammen.

Vooral in het oosten is er vanochtend eerst nog kans op gladheid. Verder vandaag wolkenvelden, wat zon en hier en daar een bui. Het wordt een graad of 5. Vanavond regen of wat sneeuw, met ook weer kans op gladheid.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De GGD begint vandaag met de vaccinatie van de eerste mobiele, thuiswonende 90-plussers tegen het coronavirus. De eerste prik wordt rond 9.00 uur gezet in Sporthal Mheenpark, in Apeldoorn.
  • De Rotterdamse wijk Charlois start met het testen van alle inwoners, of ze nou corona-klachten hebben of niet. In het rioolwater zijn veel virus-sporen gevonden, maar veel inwoners laten zich niet testen.
  • De Tweede Kamer debatteert over een wetsvoorstel dat een taakstraf onmogelijk maakt, als straf voor geweld tegen hulpverleners. Rechters zijn geen voorstander van zo'n taakstrafverbod.

Wat heb je gemist?

Op de derde dag van de avondklok zijn er opnieuw rellen uitgebroken in meerdere steden. Agenten zijn bekogeld met vuurwerk en stenen, er is geplunderd en er zijn vernielingen aangericht. In Den Bosch drongen tientallen in het zwart geklede relschoppers een supermarkt binnen. Ook zijn meerdere winkels vernield.

In Rotterdam-Zuid kwam de ME in actie tegen jongeren die met stenen en vuurwerk gooiden. Daar werden ook winkels geplunderd, 50 mensen zijn aangehouden. Volgens de politie ging het vooral om relschoppers uit de buurt. In Haarlem heeft de politie traangas ingezet, en in Amsterdam zijn zeker negen mensen aangehouden bij ongeregeldheden in het oosten van de stad.

In onder meer Helmond, Zwolle, Den Haag en andere steden is vuurwerk afgestoken en moest de ME ingrijpen. Op meerdere plaatsen heeft de politie waterkanonnen ingezet. Burgemeesters en Tweede Kamerleden hebben met verbijsterd en afschuw gereageerd op het geweld.

Bekijk de beelden vanuit de verschillende steden:

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een mooi moment voor oud-topbokser Rudi Lubbers. Gisteren werd hij door de Nederlandse boksbond geëerd met de eretitel bondsridder. Deze week verschijnt een biografie over het turbulente leven van Lubbers, die van de partij was op twee Olympische Spelen, acht jaar lang onafgebroken Nederlands kampioen in het zwaargewicht was en in 1973 de kans kreeg om het op te nemen tegen Muhammad Ali.

Na zijn boksloopbaan ging het bergafwaarts met Lubbers. Hij werd in Portugal gearresteerd op verdenking van drugssmokkel. Lubbers, die altijd heeft ontkend, zat jarenlang in een Portugese gevangenis. Daarna probeerde hij zijn leven in Nederland weer op te pakken en zijn onschuld te bewijzen. Toen hij daarin niet slaagde, trok Lubbers verbitterd naar Bulgarije. Hij leefde daar in een busje zonder sanitaire voorzieningen, met zijn vrouw Ria en een groot aantal zwerfhonden.

Andere Tijden Sport ging in 2019 in Bulgarije op zoek gaan naar Lubbers:

Rudi Lubbers en het gevecht van zijn leven

Met een hulpactie werd geld ingezameld om Lubbers te helpen. "Het gaat nu echt goed met hem. Hij heeft wel de zorgen voor zijn vrouw, die in een verzorgingshuis verblijft", zegt voorzitter van de boksbond Boris van der Vorst. "Het was een leuk moment, vanmiddag in de boksschool. Rudi was vereerd en blij met de onderscheiding."

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl