Antoinette de Jong juicht na het rijden van een baanrecord op de 3.000 meter ANP

Antoinette de Jong heeft zich op de tweede dag van het kwalificatietoernooi voor de internationale wedstrijden in Heerenveen met een baanrecord op de 3.000 meter gekwalificeerd voor de WK afstanden.

Met 3.57,32 reed ze het oude record (3.58,68) van Ireen Wüst uit 2013 uit de boeken. Wüst stelde teleur op de drie kilometer: ze werd verslagen door Joy Beune in een rechtstreeks duel (3.59,89 om 4.03,53) en mist daardoor, net als Sven Kramer, de EK allround.

WK-tickets voor De Jong, Schouten en Beune op 3.000 meter

Beune werd met haar tijd derde en plaatste zich verrassend voor de WK afstanden. Dat gold ook voor Irene Schouten, die in de laatste rit maar net boven de tijd van De Jong bleef. Ze werd met 3.57,87 tweede en gaat ook samen met Beune en De Jong naar de EK allround.

"Het gaat echt goed", vertelde een blije De Jong na haar race. "Dit weekend voelt zoals het moet zijn. Ik maak stappen en in de race had ik controle. Dat heb ik heel lang niet meer gehad. Mijn zelfvertrouwen is terug, ik ben zelf beter gaan rijden."

Het was voor De Jong bovendien haar eerste baanrecord in Heerenveen. "Het was qua omstandigheden ook dé dag om een baanrecord te rijden. Dit is echt een overwinning op mezelf, nu komt mijn naam op het bord en dat voelt fantastisch."

Ook Beune was blij na afloop. "Ik had gewoon tranen van ongeloof. Natuurlijk had ik er wel rekening mee gehouden, maar dat het lukte, kwam echt als een schok. Het plezier in het schaatsen is terug en dat is voor mij echt supermooi!"

Snelle Kok en Leerdam, Schulting verrast met WK-ticket

Niet alleen de 3.000 meter ging snel, ook op de 500 meter werd bijna een baanrecord gereden. Femke Kok bleef op de eerste 500 meter slechts 0,02 seconde boven het baanrecord.

De Nederlands kampioene bleef in een rechtstreeks duel met haar grote concurrente Jutta Leerdam slechts 0,02 seconde boven het Nederlands record (37,06 van Thijsje Oenema uit 2013). Ze won in 37,08.

Kok, Jutta Leerdam en Suzanne Schulting veroverden op de 500 meter een startbewijs voor de WK afstanden. Vooral het WK-ticket voor Schulting was een grote verrassing.

Snelle Schulting

Michelle de Jong, die na de eerste 500 meter de derde tijd (37,79) had, greep naast een startbewijs voor de WK afstanden, omdat Schulting een uitstekende tweede rit reed in Thialf. In een persoonlijk record (37,72) pakte ze het laatste WK-ticket.

Ook Leerdam, de Nederlands kampioene sprint, noteerde een persoonlijk record in de eerste rit: 37,24. Tijdens de tweede 500 meter wisten Kok en Leerdam hun tijd niet te verbeteren, maar eindigden de sprintsters alsnog als eerste (Kok in 37,36) en tweede (Leerdam in 37,53).

De Jong en Dione Voskamp (37,93 op de eerste 500 meter) moesten genoegen nemen met een startbewijs voor de wereldbekerwedstrijden. Jorien ter Mors greep met 37,95, haar snelste tijd ooit in Thialf, naast tickets voor de internationale wedstrijden.

"Wat een supermooie tijd", vertelde Kok. "Ik heb mijn ticket voor de WK afstanden en ik was niet bezig met het baanrecord. Jammer dat het niet is gelukt, maar er komen nog meer kansen. Het was een goede rit, ik rijd mijn snelste tijden ooit in Thialf."

Ook Schulting was na de tweede 500 meter meer dan tevreden. "Ik ben echt verrast over mijn tijd. Het liep echt lekker, dit is toch niet normaal? Ik ga gewoon naar de WK afstanden. Ik had gehoopt op de 1.000 meter en ik dacht: ik rijd gewoon twee lekkere 500 meters."

STER reclame