Femke Kok (l) krijgt de felicitaties van Jutta Leerdam
NOS SchaatsenAangepast

Razendsnelle Kok verslaat Leerdam, ook Schouten verrast met NK-goud

De tweede dag van de Daikin NK afstanden heeft twee verrassende winnaressen opgeleverd. In Heerenveen werden Femke Kok en Irene Schouten voor het eerst in hun loopbaan Nederlands kampioene op respectievelijk de 500 en de 3.000 meter.

Kok noteerde in Thialf als enige twee keer een tijd onder de 38 seconden: 37,88. Daarmee was ze flink sneller dan titelverdedigster Jutta Leerdam, die met 38,01 wel sneller was op de tweede 500 meter dan tijdens de eerste rit (38,18). Ze veroverde daarmee de zilveren medaille.

Kok versloeg in een rechtstreeks duel Jorien ter Mors, vorig jaar nog goed voor de bronzen medaille. Ter Mors, die vrijdag de 1.500 meter op haar naam schreef, werd nu vierde (38,64 op de eerste 500 meter en 38,33 in de tweede rit).

De bronzen medaille ging dit jaar verrassend naar Marrit Fledderus. De 19-jarige sprintster reed twee keer een persoonlijk record: 38,39 en daarna 38,28. Het was voor haar de eerste medaille op een NK afstanden.

Kok was na afloop superblij met haar eerste nationale titel. "Ik had best veel zenuwen, omdat ik graag wilde winnen", vertelde het 20-jarige sprinttalent. "Dit is supermooi, zeker met al dat coronagedoe. Daar ben je toch veel mee bezig en elke keer was ik zenuwachtig voor de test."

"Gelukkig gaat het schaatsen wel goed. Ik stond best wel te trillen aan de start, maar ik besloot om vooral te focussen op mezelf. Je moet koel blijven, want als je de eerste rit goed rijdt, betekent dat niet dat je ook de titel wint."

Superblije Kok: 'Ik stond te trillen aan de start'

Letitia de Jong, de afgelopen twee NK's goed voor de zilveren medaille, ontbreekt dit weekend in Heerenveen vanwege een slijmbeursontsteking in haar heup.

Schouten verrast met NK-goud op 3.000 meter

Ook de 3.000 meter kreeg bij de NK afstanden een verrassende winnares. Niet titelverdedigster Esmee Visser, olympisch kampioene Carlijn Achtereekte of tweevoudig winnares Antoinette de Jong, maar Irene Schouten werd Nederlands kampioene.

In Heerenveen noteerde de 28-jarige Schouten, zevenvoudig Nederlandse kampioene op de massastart, met 4.01,94 een tijd waar de andere schaatssters niet bij in de buurt kwamen. Reina Anema verraste met de tweede tijd (4.04,28) en haar eerste medaille op de NK afstanden.

Schouten verrast met NK-goud op 3 kilometer

De Jong pakte het brons in 4.04,53. Esmee Visser en Ireen Wüst kwamen niet in de buurt van het podium. Wüst kwam met 4.06,82 niet verder dan de zesde plaats en Visser eindigde met 4.09,55 als elfde.

Verrassingen

"Ik dacht meteen: kan ik nu in mijn bed liggen?", vertelde Visser na haar teleurstellende elfde plaats. "Ik was niet echt in vorm, maar zo slecht had ik ook niet zien aankomen. Ik weet het gewoon niet. Dit komt voor mij ook als een verrassing."

Dat gold ook voor winnares Schouten, maar dan op een positieve manier. "Ik had wel het gevoel dat er meer in zat, maar uiteindelijk was het goed genoeg. In de trainingen heb ik echt hard gewerkt, mijn zwakke punten opgezocht en dat heeft geholpen."

Schouten, die afgelopen jaren vooral uitblonk op de marathons en op de massastart, vindt dat marathons en langebaanschaatsen prima samen gaan. "Ik denk elke keer dat ik het kan, ik houd ook van dat spelletje tijdens de marathon. Uiteindelijk maakt het me misschien wel beter."

Dat de ploeg van Schouten als een van de weinige schaatsploegen niet in quarantaine hoefde, heeft ook geholpen. "We hebben geen onderbreking gehad en veel kunnen trainen. Dat heeft goed uitgepakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl