Patrick Roest na het winnen van de 1.500 meter ANP

Patrick Roest, Thomas Krol en Kjeld Nuis hebben op de 1.500 meter een startbewijs veroverd voor de WK afstanden. Bij het kwalificatietoernooi voor de internationale wedstrijden was Roest verrassend de snelste op het ijs in Thialf.

Roest, die zaterdag al een baanrecord reed op de 5.000 meter, zette als eerste van de topfavorieten een razendsnelle tijd neer. Met 1.43,79 bleef hij slechts 0,79 seconde boven het baanrecord (1.43,00) van Kjeld Nuis. Het bleek uiteindelijk de winnende tijd.

Wereldkampioen Nuis en Thomas Krol, de Nederlands kampioen op de 1.500 meter, kwamen niet aan de tijd van Roest. Krol klokte 1.43,85 en versloeg in een rechtstreeks duel zijn teamgenoot Sven Kramer, die teleurstelde met de zeventiende tijd (1.47,79).

Daardoor kan tienvoudig Europees kampioen Kramer zijn titel, net als Ireen Wüst, dit seizoen niet verdedigen op het allroundtoernooi. "Dat is niet leuk", vertelde Kramer na zijn race. "Ik heb gewoon geen goede 1.500 meter gereden, maar het was ook heel lastig tegen Krol."

Roest was daarentegen positief verrast over zijn eigen 1.500 meter. "Ik ben geen topfavoriet op deze afstand en ik dacht dat Krol en Nuis nog wel harder zouden rijden met die lage luchtdruk. Nu heb ik laten zien dat ik onder deze omstandigheden ook hard kan rijden."

Het betekende het tweede WK-ticket voor Roest dit weekend. "Mijn vorm is goed op dit moment, eigenlijk ging het vanaf vorige week al lekker. Het gevoel in mijn benen is goed, soms is dat er helemaal niet, maar ik ben blij dat ik dat gevoel op tijd heb gevonden."

Marwin Talsma, die zaterdag net naast een WK-ticket op de 5.000 meter greep, reed de 1.500 meter in een dik persoonlijk record (1.46,20) en mag samen met Marcel Bosker naar de EK allround. Nuis wist met de derde tijd (1.44,68) nog net het laatste ticket voor de WK afstanden veilig te stellen.

Wesly Dijs (vierde in 1.45,03) en Louis Hollaar (vijfde in 1.45,24) veroverden verrassend een startbewijs voor de wereldbekerwedstrijden. Koen Verweij, zesde in 1.45,62, greep net naast een ticket.

STER reclame