Nuis blijft Krol nipt voor en pakt tweede wereldtitel op 1.500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Schaatser Kjeld Nuis heeft zijn seizoen goedgemaakt door wereldkampioen te worden op de 1.500 meter, de afstand waarop hij regerend olympisch kampioen is.

In Salt Lake City kwam Nuis bij lange na niet aan zijn eigen wereldrecord (1.40,17), maar hij wist ploeggenoot Thomas Krol en de Amerikaan Joey Mantia met 1.41,66 wel achter zich te houden.

Krol, die vorig jaar in Inzell de titel pakte, gaf zevenhonderdste toe.

Bekijk hieronder de reacties van Nuis en Krol:

Nuis begon het seizoen nog met drie podiumplaatsen in de wereldbeker op de schaatsmijl, maar half december wierp een stevige griep hem flink terug.

Door de gevolgen daarvan miste hij de NK en EK afstanden. Zijn startplaats op de wereldkampioenschappen heeft hij te danken aan een aanwijsplaats van de schaatsbond.

"Als het moet, dan sta ik er", reageerde Nuis kort na zijn race. "We hoeven er geen woorden meer aan vuil te maken. Ik heb nu wel laten zien dat ik wedstrijdfit ben."

Tweede medaille op WK

Op de 1.000 meter pakte Nuis zaterdagavond het zilver achter Pavel Koelizjnikov.

Kjeld Nuis met zijn gouden medaille ANP

Het WK van Patrick Roest verliep de eerste dagen teleurstellend en ook 1.500 meter was opmerkelijk. Roest leek gehinderd te worden door een val van de Japanner Takuro Oda, maar wist daarna een buitengewoon vlakke race te rijden.

Alle drie de volle rondjes legde hij af in de 26 seconden, het bracht hem ondanks de hindernis op het ijs een tijd van 1.43,62.

Joeskov valt tegen

Drievoudig wereldkampioen Joeskov stelde teleur met de vijfde plaats. De Rus won vorige week nog de wereldbeker in Calgary, maar bleef bij de wereldkampioenschappen met 1.42,34, bijna anderhalve seconde boven zijn persoonlijk record.

STER reclame