Wüst pakt in Salt Lake City vijfde wereldtitel op 1.500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ireen Wüst heeft voor de vijfde keer in haar carrière de wereldtitel op de 1.500 meter veroverd. Wüst had haar zinnen gezet op het wereldrecord van Miho Takagi (1.49,83), maar dat bleef buiten bereik.

In haar lange carrière heeft Wüst (33) een overvolle prijzenkast bij elkaar geschaatst, maar ze reed nog nooit een wereldrecord. In Salt Lake City bleef ze 1,09 verwijderd van de toptijd van Takagi.

'Pittig zwaar'

"Ik heb zo naar deze dag toegeleefd. Dat het dan lukt, is top", reageerde Wüst. "Ik vond het wel pittig zwaar vandaag."

Dat het wereldrecord er niet in zat, maakte haar kort na de race niet uit. "Uiteindelijk tellen titels, voor een wereldrecord moet echt alles meezitten."

Wüst na titel op 1.500 meter: 'Ik wilde zó graag vandaag goed zijn'

Wüst kende een succesvol voorseizoen met twee wereldbekerzeges op de 1.500 meter. Begin januari pakte de regerend wereld- en olympisch kampioene ook de Europese titel op de schaatsmijl.

Voor Wüst is het alweer de 21ste wereldtitel uit haar loopbaan. Zes keer won ze het WK allround, vijftien keer pakte ze een titel bij de WK afstanden.

Takagi overtuigt niet

De Japanse Takagi reed vorige week in Calgary nog de derde tijd ooit, maar kwam daar in Salt Lake niet bij in de buurt. Ze was met 1.51,58 ruim een seconde langzamer dan bij de wereldbeker in Canada. Ze eindigde daardoor zelfs buiten de medailles.

Het zilver ging naar Jevgenia Lalenkova die 21 honderdste toegaf op Wüst. Het brons was voor haar Russische landgenote Jelizaveta Kazelina.

Melissa Wijfje eindigde als vijfde, Joy Beune werd tiende.

Terug naar 2007

Dertien jaar geleden werd Wüst ook al wereldkampioene in Salt Lake. In 2007 was de titel op de 1.500 meter haar eerste WK-goud.

2007: Wüst pakt in Salte Lake City haar allereerste gouden plak op de WK afstanden, op de 1.500 meter ANP

STER reclame