Bergsma verrast met wereldtitel op massastart

Schaatser Jorrit Bergsma heeft in Salt Lake City verrassend de wereldtitel veroverd op de massastart. Bergsma reed in de slotrondes weg uit het peloton en wist daarmee een sprint te voorkomen.

Vier rondes voor het einde sloot hij aan bij de kopgroep, waarna hij een tempoversnelling plaatste en iedereen achter zich liet.

"Ik moet gewoon een zware koers hebben en dit verliep perfect", reageerde Bergsma. "In de laatste ronde was het erop en erover."

Wereldkampioen Bergsma: 'Moet een zware koers hebben, dit verliep perfect'

Bergsma's WK verliep tot nu toe teleurstellend met een achtste plaats op de vijf kilometer en een vierde plek op de tien kilometer.

Slechts brons voor Schouten

Bij de vrouwen slaagde Irene Schouten er niet in voor de derde keer in haar carrière wereldkampioen te worden. Schouten moest het goud laten aan de Canadese Ivanie Blondin.

Brons voor Schouten op massastart, Blondin pakt wereldtitel Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Melissa Wijfje, eerder op de avond vijfde op de 1.500 meter, reed de massastart in dienst van Schouten. Ze sprong mee met een vroege ontsnapping om de wedstrijd te controleren. Wijfje deed haar werk uitstekend, want lang duurde die poging niet.

Schouten werd in de slotronde door verschillende rijdsters in de weg gezeten en zat daardoor in de laatste bocht te ver aan de buitenkant. Ze moest genoegen nemen met het brons, achter Kim Bo-reum en voor olympisch kampioene Nana Takagi.

Zevende op individuele afstanden

Schouten reed in Salt Lake City voor het eerst ook individuele afstanden op de wereldkampioenschappen. Op zowel de drie als de vijf kilometer eindigde ze als zevende. Zelf had ze, ook op die afstanden, op meer gehoopt.

"Brons op de drie of vijf kilometer zou een overwinning zijn, dit voelt als een teleurstelling", reageerde Schouten.

Schouten: 'Ik geef vooral mijzelf de schuld'

STER reclame