Jutta Leerdam heeft in Heerenveen haar tweede nationale sprinttitel veroverd. Bij de Daikin NK sprint versloeg de 21-jarige Leerdam haar rivale Femke Kok dankzij een sterke tweede 1.000 meter.

Leerdam grijpt tweede nationale titel, Kok stort in op slotafstand

De 20-jarige Kok, die de eerste drie afstanden van het sprinttoernooi nipt had gewonnen van Leerdam, verdedigde op de slotafstand een voorsprong van 0,31 seconde op haar rivale, de regerend wereldkampioene op de 1.000 meter.

Die marge bleek niet genoeg: Kok stortte in de slotfase van haar race in en verloor maar liefst 1,40 seconde. Leerdam snelde in 1.14,13 naar de winst en mag zich net als in 2019 de beste sprintster van Nederland noemen.

Bekijk hier de reacties van Leerdam en Kok:

Het sprinttoernooi bij de vrouwen stond in het teken van de strijd tussen Leerdam en Kok, die beiden een zeer hoog niveau haalden. Leerdam verbeterde met haar puntentotaal zelfs het baanrecord, dat sinds de WK sprint van februari vorig jaar in handen was van de Japanse topsprintster Nao Kodaira.

Voor de overige schaatssters was de derde plaats het hoogst haalbare.

Suzanne Schulting staat derde in het klassement ANP

Het brons ging verrassend naar shorttrackster Suzanne Schulting. De olympisch en wereldkampioene shorttrack verbeterde in Heerenveen drie keer haar persoonlijk record en gaf op de afsluitende 1.000 meter, ondanks een paar foutjes, haar derde plaats in het klassement niet meer uit handen.

Femke Kok begon de slotdag nog wel uitstekend door op de 500 meter achthonderdste winst te pakken op Leerdam. Bekijk hier de samenvatting van de 500 meter en de reacties van Leerdam en Kok na die race:

Leerdam heeft zich met haar nationale titel ook geplaatst voor de EK sprint, die in januari in Heerenveen gepland staan.

De Jong nog niet de oude

Titelverdedigster Letitia de Jong verscheen op de tweede dag van het sprinttoernooi niet meer aan de start. De Nederlands kampioene van 2018 en 2020 (januari) kampte de afgelopen periode met een heupblessure. Gisteren maakte ze haar rentree met een 19e plaats op de 500 meter en een 17e plaats op de 1.000.

Jorien ter Mors meldde zich voor de start van het toernooi al af met een enkelblessure.

Bekijk hieronder het eindklassement van de NK sprint:

Het eindklassement van de NK sprint (v)

STER reclame