Antoinette de Jong na het winnen van de 1.500 meter in Heerenveen ANP

Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Melissa Wijfje hebben op de 1.500 meter een startbewijs veroverd voor de WK afstanden. Bij het kwalificatietoernooi voor de internationale wedstrijden was De Jong met 1.54,27 veruit de snelste op het ijs in Thialf.

Ze versloeg haar grote concurrente Jorien ter Mors, de Nederlands kampioene op deze afstand, in een rechtstreeks gevecht: 1.54,27 om 1.56,10. Met die tijd eindigde Ter Mors als vijfde, nog net voldoende voor een wereldbekerticket op de 1.500 meter.

De Jong, Wüst en Wijfje pakken WK-tickets op 1.500 meter

Irene Schouten, die de afgelopen jaren vooral uitblonk op de marathons en op de massastart, zette als eerste een snelle tijd neer op de 1.500 meter. Ze reed met 1.55,70 bovendien een dik persoonlijk record (haar oude toptijd stond op 1.57,51).

Het was voor Schouten de vierde tijd in totaal en ze pakte daarmee ook een wereldbekerticket.

Genoeg voor een startbewijs voor de WK afstanden was de tijd van Schouten niet. Wüst, die al vijf keer wereldkampioen werd op de 1.500 meter, klopte Wijfje in een rechtstreeks duel (1.54,98 om 1.55,37) en dat betekende dat de andere WK-startbewijzen voor Wüst (tweede) en Wijfje (derde) waren.

"Het voelde gewoon echt heel goed", vertelde winnares De Jong. "Ik wilde hier graag een goede 1.500 meter rijden en me plaatsen voor de WK. Vorig jaar miste ik dat toernooi omdat ik vierde werd, maar dit geeft een heel goed gevoel voor zondag en maandag."

De Jong wil zich graag op andere afstanden ook nog plaatsen voor de WK afstanden. "Dit niveau moet ik vasthouden, want ik heb nog nooit zo'n 1.500 meter gereden. Ik ben zelf echt beter geworden."

Ook Wijfje was blij met haar WK-ticket. "Het is net genoeg. De kruising met Wüst ging ook niet helemaal goed en gelukkig kwam ze niet overeind. Het was alles of niets voor mij, maar ik had het idee dat er genoeg ruimte was. Het was heel sportief van haar."

Frustratie bij Ter Mors

Nederlands kampioene Ter Mors, die de laatste weken last had van een enkelblessure, greep naast een startbewijs voor de WK. Haar coach, Martin ten Hove, vertelde dat ze erg teleurgesteld was. "We hadden op iets beters gehoopt. De enkel is weer goed, maar het is jammer dat ze geen wedstrijden heeft kunnen rijden."

Ten Hove: 'Teleurstelling, frustratie en pech voor Ter Mors'

"Jorien is fit en voelt zich goed, maar ze reed niet helemaal de rit die ze wilde rijden. Er zijn nog genoeg tickets te verdelen, maar nu overheerst de frustratie. Ze reed net niet het niveau van de eerste weken dit seizoen en dan val je ernaast."

STER reclame