NOS Schaatsen

Kwalificatietoernooi in Thialf: welke startbewijzen staan op het spel?

In een schaatsseizoen zijn de WK afstanden verreweg het belangrijkste kampioenschap, maar het kwalificatietoernooi om daar überhaupt te komen is voor Nederlandse rijders van net zo'n groot belang. Het is dringen aan de nationale top, het aantal plaatsen op internationale toernooien beperkt.

Vanaf Tweede Kerstdag wordt in het laatste nationale toernooi van het seizoen in Thialf gestreden om startbewijzen voor maar liefst vier schaatsweekenden in 2021, de eerste en tevens enige internationale wedstrijden in de coronawinter.

Het toernooi in Heerenveen is van begin tot eind (28 december) live te volgen bij de NOS op televisie, radio, internet en in de app.

Bekijk hieronder in de carrousel het programma van het kwalificatietoernooi:

  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag 26 december
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag 27 december
  • NOS
    Het schaatsprogramma van maandag 28 december

Voor wie zich dit weekend niet plaatst voor een van de toernooien, zit het seizoen erop. Herkansingen zijn er niet, evenmin als andere nationale toernooien van waarde. Het is, vergelijkbaar met een olympisch kwalificatietoernooi, alles of niets.

Het gaat vanaf zaterdag om tickets voor de gecombineerde EK allround en sprint, twee wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden, die ook allemaal worden afgewerkt in Heerenveen. Maar hoeveel tickets zijn er nu te verdienen?

EK allround en sprint

Het eerste toernooi waarvoor startbewijzen op het spel staan, zijn de Europese kampioenschappen allround en sprint die worden gehouden op 16 en 17 januari. Voor het eerst kunnen de Nederlandse schaatsers zich daar dit seizoen meten met de internationale concurrentie.

Per toernooi mogen namens Nederland drie mannen en drie vrouwen meedoen. De winnaars van de NK allround en NK sprint zijn al zeker van een plek op de startlijst: Patrick Roest en Antoinette de Jong (EK allround) en Jutta Leerdam en Hein Otterspeer (EK sprint).

Jutta Leerdam

Om te bepalen wie de andere twee deelnemers aan de EK allround worden, wordt dit weekend een klassement opgemaakt op basis van de 1.500 meter en de 3.000 meter (vrouwen) en de 5.000 meter (mannen). Voor het sprinttoernooi wordt gekeken naar de twee snelsten op de 500 en 1.000 meter.

Twee wereldbekers

In de weekenden na de EK staan in Thialf twee wereldbekerwedstrijden op het programma. Het is de eerste keer dat de mondiale topschaatsers zich weer met elkaar kunnen meten. Op Japan en China na hebben alle landen hun komst al toegezegd.

Ireen Wüst, vorig jaar winnaar van de wereldbeker op de 1.500 meter voor Miho Takagi

Namens Nederland mogen per afstand vijf schaatsers deelnemen aan de wereldbekerwedstrijden. De topvijf op alle individuele afstanden van het kwalificatietoernooi zien we terug in de wereldbekers die van 22 tot en met 24 januari en een week later, van 29 tot en met 31 januari, worden gehouden.

WK afstanden

Hoogtepunt van het schaatsseizoen zijn, zoals elk niet-olympisch jaar, de WK afstanden. Die worden van 11 tot en met 14 februari in Thialf gehouden.

Nederland heeft drie startplekken per afstand, behalve op de langste afstanden. Aan de vijf kilometer (vrouwen) en de tien kilometer (mannen) mogen maar twee Nederlanders deelnemen. De eerste drie (of twee) per afstand bij het kwalificatietoernooi gaan naar de WK afstanden.

Voor de massastart en ploegenachtervolging kan bondscoach Jan Coopmans zijn selectie opstellen zonder rekening te houden met de winnaars en verliezers van het kwalificatietoernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl