Zonder trainingsmaatjes hoopt Talsma zich te plaatsen voor WK afstanden

"Shit. En nu?" Met het sluiten van de ijsbaan in Leeuwarden, als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen, was schaatscoach Siep Hoekstra ineens zijn trainingslocatie kwijt.

En dat vlak voor het belangrijke kwalificatietoernooi, waar tickets voor de internationale toernooien op het spel staan. Niet alle schaatsers van de amateurploeg Team Frysk vallen onder de uitzondering voor topsporters om te mogen trainen.

Zo mag Marwin Talsma, de verrassende Nederlands kampioen op de tien kilometer, na veel telefoontjes en mailtjes van Hoekstra het ijs op in Thialf. Talsma's vaste trainingsmaatje, de Nieuw-Zeelander Peter Michael, mag dat niet.

Marwin Talsma ANP

"In de zomer moesten we de hardloop- en skeelertrainingen alleen doen, als amateurploeg mochten we niet samen trainen", zegt Talsma. "Later wel, maar wel op anderhalve meter. Dan zag je ons op de skeelerbaan anderhalve meter uit elkaar rijden."

Twee tien kilometers, twee zeges

Ondanks alle hobbels schoot hij deze winter uit de startblokken. "Absurd goed", omschrijft hij het zelf. Talsma pakte de Nederlandse titel op de langste afstand, weliswaar na een diskwalificatie van Jorrit Bergsma. Enkele weken later, op de NK allround, was hij opnieuw de beste op de tien kilometer. Na spectaculaire slotronden troefde hij allroundkampioen Patrick Roest af.

Marwin Talsma na zijn winst op de tien kilometer bij de NK afstanden ANP

Talsma (23) behoort al een paar jaar tot de Nederlandse top op de tien kilometer, maar die top is breed. Sinds enkele jaren zijn er bovendien maar twee startbewijzen voor de WK afstanden en Olympische Spelen te verdienen. Vorig jaar werd Talsma bij de NK afstanden derde. Het leverde hem een fraaie medaille op, maar geen ticket voor de wereldkampioenschappen.

Foto's op de spiegels

Om de WK te halen zal Talsma opnieuw boven zichzelf uit moeten stijgen. Er zijn veel kapers op de kust, Hoekstra heeft op spiegels in de trainingsruimte foto's van de belangrijkste kapers opgehangen. "Twee heeft hij er al verslagen: Roest en Bergsma", zegt Hoekstra. "Verder Sven Kramer, daar hebben we heel veel respect voor, maar geen medelijden. En Marcel Bosker, dat zijn de kanshebbers toch?"

Herkansingen komen er niet, de schaatsers krijgen op het kwalificatietoernooi (26-28 december) één kans zich te plaatsen voor alle internationale toernooien van begin 2021. Talsma: "Als je er niet bij zit, is het seizoen voorbij. Er zijn genoeg kanshebbers, het wordt wel heel spannend om daar te kunnen staan."

Talsma in zijn duel met Roest op de NK allround ANP

Ondanks de successen van Talsma en ook Reina Anema, goed voor twee zilveren medailles op de NK afstanden, moet Hoekstra veel moeite doen om zijn sporters een optimale voorbereiding te kunnen geven. Het sluiten van de Elfstedenhal in Leeuwarden frustreert hem.

"Ik begrijp er helemaal niks van. Er zijn zoveel regels, elke keer verandert het weer. Ik moet vijf keer bellen en vijf keer mailen om dingen voor elkaar te krijgen."

'Competitievervalsing'

"De sporter moet centraal staan en staat nu niet centraal. Als je een commerciële ploeg bent, wordt alles voor je gedaan. Een schaatser van een andere ploeg heeft minder mogelijkheden. Dan doe je in mijn optiek aan competitievervalsing."

Talsma: "Het maakt de voorbereiding moeilijker, je bent op jezelf aangewezen. Maar misschien gaan we wel heel hard rijden. Ik blijf dezelfde jongen op dezelfde schaatsen. We gaan er gewoon om strijden."

Bekijk hieronder het programma van het kwalificatietoernooi, dat zaterdag begint:

STER reclame