Handbal mag de topsportcompetitie opstarten

Topsportcompetities buiten schot bij aanscherping coronamaatregelen

De topsportcompetities kunnen vanaf 17 december gewoon hun activiteiten opstarten. De versoepelingen die het kabinet voor deze competities vorige week bekendmaakte, blijven na de maandag aangekondigde aanscherping van de coronaregels overeind.

Een groot aantal sporten kreeg op 8 december toestemming om de clubs in de topcompetities vanaf half december weer te laten trainen en wedstrijden te spelen. Het gaat om hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis (zowel mannen als vrouwen).

Geen veranderingen amateurs

Voor de amateursport verandert er niets. Dat betekent dat er boven de 18 jaar niet in teamverband mag worden getraind en er ook geen competitiewedstrijden worden gespeeld.

Begin november werden de competities in de amateursport (jeugd en volwassenen) al stilgelegd, toen er een aanscherping was van de coronamaatregelen.

Sporten in de buitenlucht mag nog wel, maar boven de 18 jaar mag dat alleen met maximaal twee personen. Binnensportlocaties voor de breedtesport gaan dicht, de sportscholen sluiten de deuren.

Voetbalcompetities gaan door

De eredivisie, eerste divisie en de vrouweneredivisie in het voetbal en de sporters met een A-status bij sportkoepel NOC*NSF mochten al trainen en in competitieverband uitkomen. Voor hen verandert er na vandaag ook niets.

Vanuit het ministerie van VWS is aangegeven dat de Nederlandse topsporters zich goed moeten kunnen voorbereiden op de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar.

Hendriks: 'Blij, maar voor veel Nederlanders is dit een moeilijke dag'

Technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF heeft desondanks een dubbel gevoel bij het besluit van het kabinet de topsport in Nederland te ontzien. "We zijn blij dat topsporters zich op een goede manier kunnen blijven voorbereiden op de Olympische Spelen en Paralympische Spelen in Tokio, maar het besef is er ook dat dit voor veel Nederlanders een moeilijke dag is."

Protocollen

NOC*NSF en de sportbonden werkten na de corona-uitbraak hard aan strenge protocollen om de sport weer aan de gang te krijgen. Die protocollen lijken effect te hebben.

"Daar hebben we een duidelijke verantwoordelijkheid in. Het gaat in de topsport om te verwaarlozen aantallen besmettingen. We hebben altijd aangegeven dat het nooit zo mag zijn dat sport een extra last voor de gezondheidszorg gaat opleveren. Vanaf maart hebben we hard gewerkt om dat te voorkomen", aldus Hendriks.

Burgemeester Paul Depla van Breda, woordvoerder van de speelsteden in het betaalde voetbal, is blij dat het profvoetbal nog altijd kan doorgaan, zoals het sinds september al gebeurt.

"Op gebied van openbare orde en veiligheid is er geen enkel probleem ontstaan de afgelopen tijd. We zijn wel blij dat het kabinet het vorige week breder heeft getrokken door alle topsportcompetities de ruimte te geven, dat topsport in zijn totaliteit dus kan plaatsvinden."

Ook schaatsen

Het besluit van het kabinet, maandag, betekent ook dat besloten sportevenementen, zoals bijvoorbeeld in het langebaanschaatsen en shorttrack (eind december en begin januari), kunnen doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl