Advocaat Gerald Roethof van Jos B. neemt plaats in de rechtszaal ANP

Goedemorgen! Is Jos B. schuldig of niet? Ruim 22 jaar na de verdwijning van Nicky Verstappen op de Brunssumerheide doet de rechtbank in Maastricht uitspraak. En in de wekelijkse ministerraad wordt mogelijk de vaccinatiestrategie besproken.

Wekdienst liever luisteren?

Het is vandaag wisselend bewolkt. Bij een matige zuidwestenwind wordt het zo'n 8 graden. Komend weekend is er meer bewolking, al laat de zon zich soms zien. Het blijft op wat lichte regen na grotendeels droog. De temperatuur ligt rond 11 graden bij een iets toegenomen wind.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechtbank in Maastricht doet uitspraak in de zaak over de dood van Nicky Verstappen. De 11-jarige Nicky verdween in 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd een dag later gevonden. Het Openbaar Ministerie verdenkt Jos B. van het ontvoeren, misbruiken en doden van de Limburgse jongen. Er is een celstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De uitspraak is naar verwachting na 13.45 uur live te volgen op NOS.nl en via de NOS-app.
  • Het kabinet komt bijeen voor de wekelijkse ministerraad. Mogelijk wordt de vaccinatiestrategie besproken. De Gezondheidsraad adviseerde om, zolang er nog niet voldoende vaccins voorhanden zijn, te beginnen met ouderen en zieken.
  • De verhoren in de kinderopvangtoeslagaffaire gaan dag vijf in. Vandaag het verhoor van Jaap Uijlenbroek, de voormalig directeur-generaal van de Belastingdienst. De verhoren zijn te volgen via NPO Politiek, NOS.nl en de NOS-app.
  • Novak Djokovic of Alexander Zverev kan zich plaatsen voor de halve finales van de ATP Finals, het eindejaarstoernooi voor de beste acht tennissers van het seizoen. Djokovic won het toernooi in Londen van 2012 tot en met 2015, Zverev won twee jaar geleden.

Wat heb je gemist?

Naar verwachting zijn twee coronavaccins in de tweede helft van december goedgekeurd voor gebruik in de EU. Dat zegt de Europese Commissie.

Het gaat om de vaccins van Pfizer en Moderna, waarvan de eerste resultaten volgens de fabrikanten lieten zien dat ze zeer effectief zijn. Het Europese Medicijnagentschap (EMA) moet de vaccins goedkeuren.

Als dat is gebeurd, zijn er niet gelijk grote hoeveelheden beschikbaar. De EU heeft met Pfizer afgesproken 200 miljoen vaccins te krijgen, met Moderna is de deal nog niet rond.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Fan Xing, het reuzenpandajong van Ouwehands Dierenpark, verliet voor het eerst zijn kraamhol.

Hij ging met zijn moeder naar het grote binnen- en buitenverblijf, maar viel daar na een 'zware nacht' in een diepe, diepe slaap. "We laten hem even zo", zei verzorger José Kok. "Weet u, panda's slapen veel. En Fan Xing is een panda."

Fan Xing trekt zich helemaal niets aan van alle camera's en slaapt lekker verder:

Nederlands pandajong voor het eerst naar buiten, maar slaapt vooral 'na zware nacht'

Fijne dag!

STER reclame