President Loekasjenko van Wit-Rusland Reuters

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn het eens geworden over nieuwe sancties tegen Wit-Rusland. Deze derde ronde is vooral gericht tegen hooggeplaatste ambtenaren, instellingen en bedrijven die het regime van president Loekasjenko financieren.

Na een videobijeenkomst van de ministers zei EU-buitenlandchef Borrell dat de toestand van Wit-Rusland achteruitgaat. Volgens hem komt er geen einde aan de onderdrukking van de Wit-Russische bevolking.

Vorige week dreigde de EU al met nieuwe sancties na de dood van een 31-jarige demonstrant. "Dit is ons antwoord op de wreedheden en dit is onze steun aan de bevolking", stelt Borrell.

"Het is duidelijk dat er geen enkel positief signaal uit Wit-Rusland komt om met ons in welke dialoog dan ook te treden. Dus reageren we met de instrumenten die we hebben."

Het nieuwe pakket aan maatregelen werd afgekondigd op het moment dat de verdreven oppositieleider Svetlana Tichanovskaja in Nederland is. Ze sprak vandaag met premier Rutte. Morgen ontmoet ze minister Blok van Buitenlandse Zaken. Ze hoopt met deze gesprekken de druk op Loekasjenko op te voeren.

Tichanovskaja claimde in augustus de verkiezingsoverwinning en ontvluchtte het land kort daarna. Ze verblijft nu in Litouwen en probeert buiten Wit-Rusland steun te vergaren.

Eerdere sancties

Begin oktober legde de EU al tientallen hoge Wit-Russen sancties op. Loekasjenko zat daar toen niet bij. Begin deze maand werden hem ook sancties opgelegd, net als veertien andere hooggeplaatsten.

Zij hebben een reisverbod en hun banktegoeden zijn bevroren. Bovendien mogen burgers en bedrijven in de EU-lidstaten de getroffen personen niet financieel ondersteunen.

STER reclame