President Loekasjenko van Wit-Rusland bij een vergadering in Minsk vorige week
NOS Nieuws

Europese Unie kondigt sancties af tegen Wit-Russische leider Loekasjenko

De Europese Unie heeft de Wit-Russische president Loekasjenko en veertien andere hooggeplaatste Wit-Russen op de sanctielijst geplaatst. Hun is een reisverbod opgelegd en hun banktegoeden zijn bevroren. Bovendien mogen burgers en bedrijven in de EU-lidstaten de getroffen personen niet financieel ondersteunen.

De EU neemt de maatregelen vanwege het onderdrukken en intimideren van vreedzame betogers, oppositieleden en journalisten na de presidentsverkiezingen van augustus. Volgens officiële cijfers won Loekasjenko die verkiezingen met overmacht, maar de oppositie schrijft dat toe aan grootschalige fraude. De EU erkent hem niet als winnaar.

Honderdduizenden Wit-Russen gaan wekelijks de straat op om het aftreden van de president te eisen. De autoriteiten reageren keihard. In het document waarin de sancties worden vastgelegd, spreekt de EU van "gewelddadige repressie, met name door de uitsluiting van belangrijke oppositiekandidaten, willekeurige arrestaties en de mishandeling van vreedzame demonstranten".

Begin vorige maand legde de EU al tientallen hoge Wit-Russen sancties op. In totaal staan er nu 59 namen op de lijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl