NOS Nieuws

Wekdienst 30/8: Verstappen racet in België • Terugblik NOS-bevrijdingsproject

Goedemorgen! Veel sport vandaag: in de tweede etappe van de Tour de France moet het peloton al de bergen in, Max Verstappen begint vanaf de derde positie aan de Grand Prix van België en in Utrecht is het de tweede dag van het NK Atletiek.

Het weer: in de kustgebieden vallen vandaag enkele buien en aan zee staat veel wind. In het binnenland is het aanvankelijk overal droog, maar later op de dag kan het ook daar gaan regenen. Het wordt 18 tot 21 graden.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na de vele valpartijen gisteren in de eerste etappe staat vandaag de tweede etappe van de Tour de France op de agenda. En dat wordt klimmen voor het peloton: op het menu staan onder meer twee lange beklimmingen van de eerste categorie. De koers is vanaf 13.10 uur te zien via NPO 1, de NOS-app en NOS.nl en te volgen via Radio Tour de France op NPO Radio 1. Lees hier alles over de Tour de France.
  • Lewis Hamilton staat zondag op het circuit van Spa-Francorchamps op polepositie bij de Grand Prix van België. De Britse wereldkampioen van Mercedes troefde in de kwalificatie zijn teamgenoot Valtteri Bottas af. Max Verstappen kwalificeerde zich als nummer drie voor de racewedstrijd op zijn favoriete circuit. De Grand Prix van België begint zondag om 15.10 uur en is te volgen via een liveblog op NOS.nl en in de app en via Langs de Lijn op NPO Radio 1.
  • In Utrecht komen atleten vandaag in actie op de tweede dag van het NK Atletiek. Vanwege de coronamaatregelen worden de kampioenschappen dit jaar zonder publiek gehouden. Geïnteresseerden kunnen vanaf 10.00 uur wel meekijken via een livestream van de Atletiekunie.

Wat heb je gemist?

De baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten, John Ratcliffe, gaat het Congres niet langer mondeling briefen over buitenlandse inmenging bij de presidentsverkiezingen. Hij gaat die informatie alleen nog maar schriftelijk delen, zegt hij. Volgens Ratcliffe voorkomt hij daarmee dat de gegevens verkeerd worden begrepen of gepolitiseerd.

Enkele Congresleden hebben woedend gereageerd op het besluit van de inlichtingenbaas. President Trump steunt het juist. Volgens hem hadden de inlichtingendiensten er genoeg van dat Congresleden vertrouwelijke informatie doorsluisden. "En nog erger: ze lekten de verkeerde informatie", zei Trump.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Nieuws uit de Tweede Wereldoorlog, maar dan met de middelen van nu: dat was het idee van het NOS-project 75 jaar bevrijding. Na een jaar komt er deze week een einde aan het project, dat begon met vluchtende NSB'ers en Duitsers op Dolle Dinsdag en eindigt met de ondertekening van de Japanse capitulatie.

In deze terugblik op het project lees je dat de eindredacteur zo'n driekwart van de oorlogsverhalen eigenlijk helemaal niet kende. Veel persoonlijke verhalen, over bijvoorbeeld de Joodse vrouw die haar 7-jarige zoontje na de oorlog terugvond dankzij een foto in een tijdschrift, zijn niet algemeen bekend.

Ook verhalen en beelden die je misschien niet in ieder geschiedenisboek vindt, kregen een plek op de bevrijdingssite:

  • NIOD
    29 oktober 1944 - Breda wordt bevrijd door Poolse militairen
  • Hollandse Hoogte
    21 november 1944 - Operatie Sneeuwvlok: Duitse militairen bij een razzia in Den Haag
  • Getty Images
    22 januari 1945 - Zangeres Marlene Dietrich heeft opgetreden voor Amerikaanse militairen
  • Nationaal Archief Canada
    25 mei 1945 - In Haarlem is men op zoek naar zwembroeken voor Canadezen op verlof
  • Gelders Archief
    12 augustus 1945 - Vrouwelijke vrijwilligers helpen bij de wederopbouw van Arnhem

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl