NOS Wielrennen

Kristoff eerste geletruidrager na sprintzege in tumultueuze Touretappe

Kristoff sprint naar ritzege in eerste etappe, Bol derde

Alexander Kristoff heeft in Nice de tumultueus verlopen eerste etappe van de Tour de France gewonnen. De Noor is de eerste drager van de gele trui in de 107de Ronde van Frankrijk.

De slechte weersomstandigheden en het vele op en af rond Nice maakten de etappe gevaarlijk. Veel renners gingen onderuit of kwamen op achterstand terecht, maar de favorieten voor de eindzege liepen geen tijdverlies op. Thibaut Pinot kwam door een valpartij in de slotfase wel gehavend over de finish.

Bol laat zich zien in sprint

De Nederlander Cees Bol (25) sprintte naar de derde plaats, zijn beste klassering in de Tour in zijn carrière. Wereldkampioen Mads Pedersen eindigde op gepaste afstand als tweede achter Kristoff, die zijn vierde ritzege pakte in de Tour.

Bekijk hier in de carrousel de reacties van Robert Gesink, die boos is over de gevaarlijke omstandigheden, Bol en Kristoff:

Toen Tourdirecteur Christian Prudhomme de wedstrijd vrijgaf, kozen de Fransen Cyril Gautier (B&B) en Fabien Grellier (Total Direct Energie) met de Zwitser Michael Schär (CCC) de aanval. Het peloton had daar direct vrede mee.

Martin maant tot kalmte

Maar zo voorspelbaar als de eerste kilometers verliepen, zo onrustig voltrok zich de rest van de etappe toen donkere wolken zich samenpakten boven Nice. Een groot aantal renners ging in de natte weersomstandigheden onderuit of kampte met materiaalpech.

De regen maakte de wedstrijd over de heuvels zo gevaarlijk dat Jumbo-Visma-renner Tony Martin op een van de hellingen zijn collega's opriep het even rustig aan te doen.

Tony Martin gebaart: doe rustig aan

Niet lang daarna zetten de Astana-renners zich op kop van het peloton in een afdaling en daarin nam kopman Miguel Ángel López ondanks Martins waarschuwingen te veel risico.

De Colombiaan slipte weg, kon ternauwernood overeind blijven en kwam tegen een verkeersbord tot stilstand. Zonder al te veel schade kon hij daarna terugkeren in het peloton.

López slipt in kletsnatte afdaling, maar komt toch goed weg

Zowel Jumbo-Visma als Ineos, de ploegen die met Primoz Roglic en Egan Bernal de twee topfavorieten voor de eindzege in de gelederen hebben, kwam de eerste dag niet ongeschonden door.

Jumbo-Visma-helper Bennett gaat onderuit, keert wel terug in peloton

Pavel Sivakov (Ineos) viel al vroeg in de etappe en reed lange tijd op achterstand. Jumbo-renner George Bennett gleed een kleine dertig kilometer van de finish onderuit en stapte met enige moeite weer op met een schijnbaar pijnlijke schouder.

Bekijk hieronder de samenvatting van de etappe:

Samenvatting etappe 1: Kristoff klopt Bol in sprint na onrustige etappe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl