De fietsbrug verandert van kleur als er verkeer passeert Paul Poels Fotografie

Vannacht is een 160 meter lange fietsbrug over de A2 en de N2 bij Eindhoven geplaatst. De klus begon om 22.00 uur gisteravond en zou tot 08.00 uur vanochtend duren. Maar de werkzaamheden verliepen sneller dan verwacht.

Het betekent niet dat fietsers al vandaag over de brug kunnen rijden. Dat kan pas eind oktober.

Honderden mensen kwamen kijken hoe het gevaarte over 14 rijstroken getild werd, meldt Omroep Brabant. Ze mochten op het viaduct Anthony Fokkerweg staan, dat vanaf 20.00 uur gisteravond was afgesloten voor verkeer.

De bijzondere operatie trok veel bekijks:

Fietsbrug over de A2 bij Eindhoven geplaatst

De nieuwe brug moet een icoon van Eindhoven worden. "Het is straks een prachtig mooi ding", zegt projectleider Kees Smaling van bouwbedrijf Dura Vermeer. De brug overspant in één keer de hele snelweg, zonder steunpunten.

Eindhoven zou Eindhoven niet zijn als er ook niet iets met het licht gedaan wordt. "Als automobilist zie je de brug heel langzaam veranderen van kleur", zegt projectleider Hendrik-Jan Vennix van de gemeente Eindhoven. "De reling reageert op de snelheid waarmee iemand de brug passeert."

Dat lukt overigens niet als er veel mensen tegelijk overheen fietsen. "Dan kan ie het niet meer bijbenen, dan zie je een soort lichtshow."

Tegenbosch

De brug heeft de naam Tegenbosch gekregen, naar de naam van een boerderij die er in de buurt heeft gestaan en een stadsdeel van Eindhoven. De bouw en plaatsing van de nieuwe fietsbrug maakt deel uit van werkzaamheden om de bereikbaarheid van het noordwesten van de stad te verbeteren. Dat is onder meer van belang voor de bedrijven die er liggen en Eindhoven Airport.

Een deel van de ochtend zijn de A2 en N2 deels afgesloten. Automobilisten kunnen via de A58 toch bij Eindhoven Airport komen.

STER reclame