NOS Nieuws

Wekdienst 23/6: Demonstratie evenementensector • Rutte ontvangt Macron

Goedemorgen! Premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Blok praten vandaag met Europese collega's over belangrijke financiële kwesties, zoals het coronaherstelfonds. En de Hoge Raad doet uitspraak over de strafmaat voor Michael P..

Eerst het weer: veel zon vandaag, hoewel hier en daar soms wat sluierwolken over het land trekken. Met 23 tot 28 graden wordt het zomers warm.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanmiddag is er op het Malieveld in Den Haag opnieuw een protest tegen de coronamaatregelen, dit keer van de evenementensector. Ondernemers en artiesten zijn niet blij met de regel dat er binnen maar dertig (en vanaf volgende maand honderd) mensen bij een evenement aanwezig mogen zijn. Er staan optredens gepland, maar de organisatie benadrukt dat het geen festival is.
  • De Franse president Macron gaat vanavond op bezoek bij premier Rutte. Ze zullen het vooral over geld hebben: op de agenda staan het Europese coronaherstelfonds en de meerjarenbegroting van de EU. Minister van Buitenlandse Zaken Blok bezoekt zijn Italiaanse collega Di Maio in Rome. Ook zij praten over het herstelfonds, en over de onenigheid die Nederland en Italië daarover hebben.
  • De Hoge Raad doet uitspraak in de zaak van Michael P., die is veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor het verkrachten en doden van Anne Faber. De veroordeling kan in stand blijven, maar de strafmaat moest opnieuw worden bekeken, vonden de advocaten van P. Volgens hen is niet voldoende gemotiveerd waarom de hardhandige arrestatie van P. niet is meegewogen in de strafmaat.

Wat heb je gemist?

Staatssecretaris Mona Keijzer wil opnieuw een gooi doen naar het lijsttrekkerschap van het CDA. In De Telegraaf zegt ze dat ze veel ervaring meebrengt, als jurist, wethouder en Kamerlid. Ook vindt ze het belangrijk dat er een vrouwelijke partijleider komt. "Het is echt tijd dat onze dochters, kleindochters, schoondochters en vriendinnen zien dat ook een vrouw de leiding kan hebben over het CDA."

Keijzer neemt het op tegen minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, die vorige week zijn kandidatuur bekendmaakte. De 51-jarige Volendamse deed in 2012 ook al een poging om lijsttrekker te worden, maar toen verloor ze van Sybrand Buma. CDA-leden stemmen tussen 6 en 9 juli over het lijsttrekkerschap.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Fractieleider Jetten ziet af van strijd om lijsttrekkerschap D66. Nog meer lijsttrekkernieuws: Rob Jetten van D66 wil juist geen lijsttrekker worden van zijn partij. Jetten wil tot de verkiezingen in maart wel fractievoorzitter blijven, maar denkt dat zijn partijgenoot en minister van Buitenlandse Handel Sigrid Kaag kan bieden "wat we nu nodig hebben in Nederland". Zij maakte zondag bekend dat ze lijsttrekker van D66 én premier wil worden.
  • VS geeft tot eind dit jaar geen visa aan arbeidsmigranten. Met de visa kunnen mensen uit het buitenland normaal gesproken voor bepaalde tijd in Amerika aan het werk. Maar president Trump heeft die regeling nu tijdelijk opgeschort. Zijn regering zegt dat dat voor een half miljoen Amerikanen werk kan opleveren, maar critici betwijfelen dat.
  • Rellen bij poging om beeld oud-president bij Witte Huis omver te halen. Het gaat om een beeld van Andrew Jackson, de zevende president van de VS. Hij is omstreden vanwege onder meer zijn harde optreden tegen de oorspronkelijke bewoners van de VS. Voorstanders zien hem juist als iemand die de expansie naar het westen van het land een impuls gaf.

En dan nog even dit:

Gisteravond reageerde Johan Derksen in het tv-programma Veronica Inside voor het eerst op de ophef die was ontstaan na zijn eerdere uitspraken over rapper Akwasi. Die uitspraken deed hij vorige week in het programma, toen een foto werd getoond van een anti-racismedemonstrant verkleed als Zwarte Piet. "Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?" zei Derksen toen.

De voetbalanalist zei gisteren dat dit weliswaar "een verkeerde grap" was, maar dat hij er geen excuses voor gaat aanbieden:

Derksen gaat geen excuses aanbieden voor Akwasi-uitspraak

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl