NOS Nieuws

Wekdienst 1/6: Coronatest voor iedereen • Horeca weer open

Goedemorgen op deze Tweede Pinksterdag! Goed nieuws voor wie het terras op wil, dat mag namelijk weer. De horeca opent om klokslag 12.00 uur, onder strikte voorwaarden. En iedereen die klachten heeft, kan zich vanaf vandaag laten testen op het coronavirus.

Het weer: veel zon en het wordt vanmiddag 21 tot 26 graden. Ook op de stranden kan het zomers warm worden en er waait een oostelijke wind.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanaf vandaag kan iedereen met symptomen van het coronavirus, zich laten testen bij de GGD. Vanmorgen wordt een telefoonnummer bekendgemaakt waarop mensen kunnen bellen om een afspraak te maken voor een test. De GGD'en verwachten een stormloop.
  • Vanaf 12.00 uur vanmiddag mag alle horeca weer gasten ontvangen. Cafés, restaurants en strandtenten: iedereen mag weer gasten ontvangen. Buiten op het terras op voorwaarde dat bezoekers anderhalve meter afstand van elkaar houden. Binnen zijn gasten welkom tot maximaal dertig personen en mits ze gereserveerd hebben.
  • Ook theaters en bioscopen gaan weer open tot maximaal 30 mensen in een ruimte. En ook musea mogen weer worden bezocht. Minister Van Engelshoven geeft de aftrap voor de heropening van musea, in de Fundatie in Zwolle.
  • En ga je vandaag met het openbaar vervoer? Vergeet niet je mondkapje. Die is vanaf vandaag verplicht. Draag je er geen, dan riskeer je een boete van 95 euro.

Wat heb je gemist?

In de Amerikaanse stad Minneapolis is een vrachtwagen op grote snelheid ingereden op een groep demonstranten. Die liepen over een snelweg die was afgesloten vanwege de demonstratie. De autoriteiten gaan uit van een opzettelijke actie. Voor zover bekend raakte geen van de actievoerders gewond. De chauffeur is wel met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

In tientallen Amerikaanse steden zijn voor de zesde dag op rij protesten na de dood van een zwarte arrestant door politiegeweld. Dat gebeurde in Minneapolis. Onder meer in Chicago, Philadelphia en Washington zijn betogingen aan de gang. Al bijna 40 steden hebben een avondklok ingesteld. Ook staat de Nationale Garde paraat.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De ruimtecapsule van SpaceX met aan boord NASA-astronauten Doug Hurley en Bob Behnken is veilig aangekomen bij het Internationale Ruimtestation. De ruimtevlucht met de Crew Dragon van SpaceX is de eerste van een commercieel bedrijf naar het ISS.

En dat naar binnen zweven, ziet er zo uit:

Crew Dragon-astronauten veilig aangekomen op ISS

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl