Staatssecretaris Visser van Defensie ANP

Staatssecretaris Visser heeft Zeeland "een rotstreek geleverd" (SP), "willens en wetens een rad voor ogen gedraaid" (GroenLinks), "bewust om de tuin geleid" (PvdA), "belogen en bedrogen" (Denk). Dat zeggen Kamerleden in een debat over het terugdraaien van het besluit om de marinierskazerne in Doorn naar Vlissingen te verhuizen.

De SGP dreigt het vertrouwen in de staatssecretaris van Defensie op te zeggen. Fractieleider Van der Staaij heeft geen enkel begrip voor het besluit. "Dit had echt anders gekund en gemoeten. Dit is schadelijk en schandelijk. Zeeland is voor de gek gehouden."

Het is zeer uitzonderlijk dat de SGP een motie van wantrouwen indient. Van der Staaij zegt dat hij de mogelijkheid overweegt omdat "wij dit zeer hoog opnemen. We willen zeggen: dit is een vette onvoldoende." 50Plus laat weten de motie te zullen steunen.

Tweede Kamer woedend op Visser om Zeeuws kazerne-besluit

Niet alleen de oppositie is boos. CDA-Kamerlid Van Helvert zegt dat hij weliswaar geen Zeeuw is, "maar ook ik zou me behoorlijk bedonderd voelen. Ik begrijp dat het vertrouwen van de Zeeuwen in de overheid heel ver te zoeken is".

Zijn regeringspartij heeft zich uiteindelijk achter het besluit van Visser geschaard, omdat er twee kanten aan het verhaal zitten, zegt Van Helvert. Aan de ene kant waren er de belangen van Vlissingen en Zeeland. Aan de andere kant die van het Korps Mariniers. Maar dat neemt niet weg, zegt hij "dat het proces verschrikkelijk slecht is gegaan".

De andere coalitiepartijen zijn milder. VVD, D66 en ChristenUnie vinden wel dat de Zeeuwen "veel eerder deelgenoot gemaakt hadden moeten worden" en dat er "lessen voor de toekomst" moeten worden getrokken. "Ik ben vooral teleurgesteld en vraag me af hoe het zo ver heeft kunnen komen", zegt VVD-Kamerlid Bosman.

Vrees voor leegloop

Vrijdag werd bekend dat de marinierskazerne in Doorn definitief niet naar Vlissingen verhuist. Er is uiteindelijk voor Nieuw Milligen bij Apeldoorn gekozen. Defensie vreesde een leegloop bij het Korps Mariniers, omdat veel mariniers niet naar Zeeland willen verhuizen.

De woede in Zeeland is groot, omdat het besluit om de kazerne naar Vlissingen te verplaatsen al in 2012 werd genomen. Er zijn de afgelopen jaren dan ook investeringen gedaan om de bouw mogelijk te maken.

De publieke tribune in de Tweede Kamer zit vandaag vol met Zeeuwen. De provincie heeft gratis busvervoer geregeld.

'We worden gebruikt als afvalputje'

STER reclame