Staatssecretaris Visser van Defensie

Visser mag blijven, oppositie kraakt beleid marinierskazerne

Staatssecretaris Visser mag blijven, hoewel er harde kritiek is op de manier waarop het besluit is genomen om de marinierskazerne in Doorn niet naar Vlissingen te verhuizen. De voltallige oppositie stemde voor een motie van afkeuring van de SGP tegen de handelwijze van het gehele kabinet. Er volgde een hoofdelijke stemming waarbij de motie alsnog werd verworpen met 63 tegen 67 stemmen.

Visser zelf heeft er alle vertrouwen in dat ze door kan als bewindsvrouw bij Defensie. Maar zij gaf toe dat ze fouten heeft gemaakt. Ze bood uitgebreid excuses aan, aan de Zeeuwen en aan de Tweede Kamer. Ze vindt achteraf bezien dat ze hen eerder had moeten vertellen dat ze twijfelde over Vlissingen en onderzoek liet doen naar andere vestigingsplekken.

Staatssecretaris Visser biedt Zeeuwen excuus aan

"Als ik terugkijk, had ik u mee moeten nemen in mijn twijfels. Ik heb het bij mijzelf gehouden en dat is mijn fout geweest. Ik realiseer me nu dat ik het omgekeerde heb bereikt van wat ik beoogde. Het had anders gemoeten."

De publieke tribune zat vol met Zeeuwen, die met bussen naar Den Haag waren gekomen. Visser richtte het woord rechtstreeks tot hen: "Ik begrijp dat de Zeeuwen teleurgesteld, boos zijn. Ik kan allerlei kwalificaties bedenken. Dat realiseer ik me. Ik wil daarom ook naar u toe mijn excuses aanbieden."

Keihard debat

De toon in het debat was keihard. Kamerleden verweten Visser dat ze tegen Zeeland volhield dat Vlissingen niet van de baan was, terwijl ze al op zoek was naar een andere plek.

Visser zei dat ze rekening moest houden met de economische belangen van Zeeland aan de ene kant en de toekomst van het Korps Mariniers aan de andere kant. Ze vreesde voor die toekomst, omdat mariniers duidelijk maakten dat ze niet mee wilden verhuizen.

De staatssecretaris begrijpt dat de Zeeuwen geen vertrouwen meer in haar hebben. "Dat trek ik me aan. Ik heb me te veel op de inhoud gericht. Mijn intentie was om ervoor te zorgen dat ik mijn twijfel kon onderbouwen met feiten. Het heeft anders uitgepakt."

Visser zei dat ze halverwege 2018 al begon te twijfelen over Vlissingen als vestigingsplaats, In mei 2019 bedacht ze: dit moeten we niet doen. Daarna heeft ze opdracht gegeven voor het onderzoek naar andere plekken. Zeeland hoorde afgelopen vrijdag pas dat Vlissingen definitief was geschrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl